”Vi har en fast procedure, når en skoleleder bliver kontaktet og får at vide, at der er en elev eller en medarbejder på skolen, som er testet positiv for corona. Vi har simpelthen en 18 punkts-plan, som vi har forfinet siden børnene, kom tilbage på skolerne”, lyder det fra skolechefen i Aalborg, Mads Jørgensen.
Foto: Maria Becher Trier
165 skoler har haft mindst én klasse hjemsendt
165 skoler på landsplan har haft mindst én klasse hjemsendt siden august. Det viser nye tal fra ministeriet. I Aalborg Kommune har halvdelen af kommunens skoler haft mindst én hjemsendt klasse. En forfinet procedure skal derfor gøre det nemmere for skolelederne i kommunen at håndtere situationen, lyder det fra skolechefen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
246 henvendelser om iværksættelse af nødundervisning på i alt 165 forskellige folkeskoler. Sådan lyder sidste uges opdaterede tal fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk), som folkeskolen.dk har fået fra Børne- og Undervisningsministeriet.
De 246 henvendelser om nødundervisning har Stuk modtaget siden den 15. juli og til og med torsdag i sidste uge. I den seneste opgørelse, som folkeskolen.dk fik indblik i, havde styrelsen modtaget 76 underretninger fra 65 skoler.
Lærere er tilbage på nødundervisning
Siden september har yderligere 100 skoler altså måtte hjemsende mindst én klasse.
Stigning i hjemsendelser
Aalborg Kommune er en af de kommuner, der lige nu oplever en stigning i smittetallene, og det kan også mærkes på kommunens skoler.
"Lige nu oplever vi jo en stigning i smittetallene i Aalborg, så lige nu synes vi, at vi har en del hjemsendelser af klasser", fortæller kommunens skolechef Mads Jørgensen.
De mange hjemsendelser kan ses også på den seneste opgørelse over hjemsendelser af klasser i kommunen. Tirsdag har over halvdelen af kommunens skoler måtte hjemsende mindst én klasse.
"Vi har 52 skoler i Aalborg Kommune, og 35 af dem har på nuværende tidspunkt haft smittetilfælde. Vi er oppe på omkring 27 medarbejdere, der både dækker over lærere, pædagoger og rengøringsassistenter, som har været smittet med corona. Det samme gælder cirka 64 elever og så har over 1000 været hjemsendt for at blive testet".
Sundhedsministeriet: Lærere kan bruge visir i skolen
I Aalborg Kommune er målet at skulle hjemsende så få medarbejdere og elever som overhovedet muligt, lyder det fra skolechefen.
"Når vi på skolerne oplever, at en elev eller medarbejder er smittet, så er vores succeskriterie, at vi skal sende færrest muligt hjem. Det betyder nemlig også, at vi har tilrettelagt en god skoledag som både er god fagligt og sundhedsfagligt", siger Mads Jørgensen.
"Jo færre vi har behov for at sende hjem, des bedre har vi været til at holde dem i mindre grupper og overholde alle de andre retningslinjer. Vi har selvfølgelig oplevet, at vi har måtte hjemsende en klasse mere, end vi ønskede, men det er klart, at dem, som der er behov for, at vi får testet, de skal selvfølgelig sendes hjem".
Forfinet procedure
I Aalborg Kommune har man forsøgt at lave en fast procedure for, hvordan man på kommunens skoler skal håndtere situationen, når en elev eller medarbejder er blevet testet positiv for corona.
"Vi har en fast procedure, når en skoleleder bliver kontaktet og får at vide, at der er en elev eller en medarbejder på skolen, som er testet positiv for corona. Vi har en 18 punkts-plan, som vi har forfinet siden børnene, kom tilbage på skolerne", siger Mads Jørgensen.
"Vi sender simpelthen to mand herindefra ud på skolen, når der er en smittet. De hjælper så skolelederen med at kortlægge alle detaljerne i forløbet. Selvom det ultimativt er skolelederen, der står med beslutningen om, hvem der skal hjemsendes, så hjælper vi med at få styr på alt det faktuelle i de forskellige forløb, og så hjælper vi også med at få det kommunikeret ud efterfølgende".
Skoleledere står med stort corona-smitte-ansvar
På den måde får man håndteret hvert enkelt smittetilfælde og hver enkelt hjemsendelse i kommunen på en så korrekt måde som muligt, lyder det fra skolechefen.
Bedre og bedre
"Hvis der er nogen, der får ros lige nu, så er det skolelederne og vores chefer, der hjælper til med de her hjemsendelser. Vi går ikke ud og overtager, men vi hjælper til med at samle erfaringerne på tværs af skolerne. På mange skoler er det måske første gang, de skal håndtere det her", siger Mads Jørgensen.
Fra skolechefen lyder det, at man ude på skolerne bliver bedre og bedre til at håndtere hjemsendelserne.
"Når man har haft den første hjemsendelse på en skole, så skal man jo lige finde ud af, hvordan det er, man gør det, men jo flere gange vi gør det, des mere garvede bliver vi i, hvordan vi gør det bedst. De steder, som har været så uheldige, at de har haft hjemsendelser to eller tre gange, de kan efterhånden håndtere det selv".
Og fra skolechefen lyder det også, at kommunen ikke oplever utilfredshed i forbindelse med hjemsendelserne.
"Der har ikke været en eneste hjemsendelse, hvor der har været utilfredshed fra enten lærere, elever eller forældre, som er nået mit bord. Det betyder selvfølgelig ikke, at det ikke kan have været der, men vi tager altid kontakt til skolen efterfølgende for at høre, hvordan det er gået med hjemsendelserne og håndteringen af dem, og der hører vi heller ikke om nogle klager", siger Mads Jørgensen.