Emma Emilie Østergaard er elev i 10. klasse i Silkeborg. Hun sætter stor pris på de to dage om ugen, hvor undervisningen foregår på erhvervsskolen.

Silkeborg: Tæt samarbejde mellem 10. klasse og erhvervsskole virker

To dage om ugen bliver elever i 10. klasse undervist på erhvervsskolen i Silkeborg. Brobygningen er en succes og får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Offentliggjort

EUD10 PÅ LANDSPLAN

• EUD10 er målrettet elever, der er motiverede for enerhvervsuddannelse, men ikke opfylder adgangskravet om 02 i danskog matematik, eller er usikre på, om en erhvervsuddannelse er detrette valg.

• Uddannelsen varer et skoleår og er fordelt på 20 ugersobligatorisk undervisning i 10.-klassefagene dansk, matematik,engelsk og obligatorisk selvvalgt opgave.

• Kravet er, at der er seks ugers obligatorisk brobygning til enerhvervsrettet ungdomsuddannelse og en 14 ugers valgfri del med fagog elementer, der giver eleven en introduktion til hovedområderneinden for EUD.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ene pige i klassen.

Sådan er virkeligheden for Emma Emilie Østergaard hver torsdag og fredag. De to dage om ugen foregår hendes undervisning i 10. klasse på Silkeborg Erhvervsskole. Og hun er den eneste pige, der har valgt linjen 10tech.

»Jeg ville gerne have en glidende overgang fra almindelig skole til teknisk skole. Jeg vil gerne føle mig klar. Så derfor tog jeg den her mulighed. Jeg vil gerne arbejde med træ«, siger Emma Østergaard.

Torsdag var hun i det store rum fyldt med papir og udsmykkede stole. Hun skulle skære og designe sit eget navneskilt. Fredag var hun i afdelingen for bygningsmalerfaget, hvor hun i arbejdstøj lærte at tage tapet ned.

»Fredag var klart det bedste. Jeg har altid interesseret mig for det håndværksmæssige. Det at lave noget med hænderne«, siger hun og fortæller, at hun sætter meget pris på de kortere skoledage i 10. klasse og på, at der ikke er lektier de dage, hvor undervisningen foregår på erhvervsskolen.

Emma Østergaard går på en erhvervsrettet 10. klasse i Silkeborg. Den såkaldte EUD10, som blev oprettet over hele landet, efter at Folketinget i 2014 vedtog en reform, som skulle få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Politikernes mål er, at mindst 25 procent af en årgang i 2020 vælger erhvervsskole, og at det tal stiger til 30 procent i 2025. Hvis det lykkes, når man tilbage til den andel, som søgte erhvervsuddannelser for ti år siden. Men man er stadig langt fra målet. I år søgte kun 18,5 procent mod erhvervsuddannelserne.

10. klasse på erhvervsskole

Sidste år begyndte Silkeborg Ungdomsskole et projekt, hvor kommunen tilbyder EUD10 som et samarbejde mellem erhvervsskolen og ungdomsskolen. Koblingen er ikke sket for at sikre, at flere elever vælger en erhvervsuddannelse, men det har været en sidegevinst, fortæller projektleder Morten Barasinski, som har sparket det tætte samarbejde mellem ungdomsskolen og erhvervsskolen i gang.

»Målet er, at eleverne bliver hjulpet til at afklare, hvad de gerne vil. Målet er ikke at skabe en fødekæde til erhvervsskolerne«.

Men tallene viser, at mange af eleverne på forløbet vælger en erhvervsuddannelse. Sidste år begyndte 63 elever i EUD10-tilbuddet. Lidt over halvdelen af første årgangs elever ønskede at begynde på grunduddannelsen på erhvervsskolen. 21 valgte gymnasiet, mens tre elever var uafklarede, og en enkelt fandt en helt anden mulighed.

Overskriften er udvidet fra 10. klasse på erhvervsskole virker

Og der er en god grund til, at mange elever fra EUD10 med den nye ordning ender på en erhvervsuddannelse, mener Morten Barasinski: »Mange elever har siddet i grundskolen og hungret efter hands on og praktisk undervisning. Vi har haft brobygningsforløb tidligere, men det har ikke rigtig virket. Det her virker«, siger han.

Tre dage om ugen er eleverne på ungdomsskolen og har matematik, dansk, engelsk og valgfag. To dage er de på erhvervsskolen, hvor de har valgt sig ind på en af tre indgange: 10buisness, 10human eller 10tech.

Et år til afklaring

Filip Christensen er en af de unge, som efter et år på EUD10 er begyndt på Silkeborg Erhvervsskole. Han valgte 10. klasse for at blive afklaret: »Jeg var meget i tvivl om, hvorvidt data var noget, jeg gad bruge hele livet på. Men det er det. Så nu går jeg på grundforløb 1 i design, data og kommunikation«, siger han.

Morten Barasinski er ikke i tvivl om, at den mere erhvervsrettede 10. klasse betyder meget for de unges afklaring om uddannelsesvalg.

»Mange er i tvivl om, hvad de skal efter grundskolen. Og så vælger mange 'forkert' og følger strømmen i gymnasiet. Nogle finder hurtigt ud af det, mens andre først finder ud af det efter tre år. Her får de mulighed for at afklare, hvad de vil, og også mulighed for at skifte undervejs«, siger Morten Barasinski.

Samarbejde på tværs af skoler

Lærer på ungdomsskolen Annette Henriksen har undervist i 10. klasse i 30 år, og hun ser mange gode ting i den nye opdeling:

»Eleverne får en variation, og man kan mærke, at det, at de går i to klasser og får mulighed for at gøre noget, som de har lyst til, gør, at de er lidt mere glade for at være i det«, siger hun.

Projektleder Morten Barasinski mener også, at det kan være godt for eleverne at møde andre typer undervisere, ligesom de unge møder en helt anden form for relationsarbejde end det, som sker på ungdomsskolen.

Og forskellen på de to skoler er tydelig, mindes den tidligere EUD10-elev Filip Christensen: »Det er sjovere at komme herned på erhvervsskolen. I 10. klasse kiggede vi i bøger. Lærerne var mere strikse, og hvis man ikke havde afleveret en opgave, fik man lidt skældud. Men her siger de bare: Det er ærgerligt for dig«.

Anders Petersen, der underviser på EUD10 på erhvervsskolen, nikker genkendende til beskrivelsen af to forskellige pædagogiske tilgange.

»Vi bærer ikke i samme grad eleverne på EUD10. De skal i højere grad selv tage initiativ. Vores midtvejsevaluering sidste år viste, at de godt kan lide at være her, når de bruger deres hænder. Når de skaber et produkt«, siger han.

Første år stod Morten Barasinski for at få samarbejdet mellem de to lærerkulturer og skoler op at køre. Men allerede nu - året efter - har lærerne i højere grad selv taget over. Og selv om der fortsat er udfordringer med at tænke årsplaner og logistik sammen, har Anders Petersen lyst til at brede samarbejdet endnu mere ud - for eksempel ved at lave et avisforløb, og »så kunne avisen fysisk produceres her på erhvervsskolen«, siger han.

Overskriften er udvidet i forhold til artiklen i bladet fra 10. klasse på erhvervsskole virker til Silkeborg: Tæt samarbejde mellem 10. klasse og erhvervsskole virker (red.)