Kristina Kongsted er ærgerlig over, at hun må tage ting ud af sin undervisning, som kunne gøre den mere levende.

"Opgivelserne til mundtlig dansk er seriøst uoverskuelige"

Selvom hun har 24 år på bagen som dansklærer, synes Kristina Kongsted, at der var meget at holde rede på til danskprøverne i 10. klasse. Og hvis hun skal nå igennem alt det, opgivelserne kræver, er der ikke tid til fordybelse og de kreative opgaver, hun gerne ville give eleverne.

Dansklærerne i Folkeskolens nye rundspørge om afgangsprøver fortæller om stoftrængsel. Kristina Kongsted underviser på 10. klasseskolen i Hillerød, og hun oplever, at det er nærmest umuligt at nå det, der skal til for at opfylde kravene til opgivelser til prøven inden for det år, hun har.

”Med den seneste version af prøveopgivelserne er det virkelig svært, og det bliver ikke bedre af, at den seneste version af kravene først kom i oktober, hvor man jo for længst havde lagt årsplan”.

Selv om hun har været lærer i 24 år, har været mundtlig beskikket censor og har fået vejledning, så endte hun alligevel med at være usikker på, om hun havde gjort alt rigtigt.

”Opgivelserne til mundtlig dansk er seriøst uoverskuelige. Min censor sagde fuldstændig det samme, og jeg har mødt andre lærere, som vælger at springe op og falde ned på detaljerne i kravene. Opgivelserne er lige komplicerede i 9. og 10., men i 10. er det svært at komme i mål, for man skal jo nå at læse det hele på ét år, og vi har også en række ekstra praktikker”.

Drømmer om at gå i Tove Ditlevsens fodspor

Kristina Kongsted er ærgerlig over, at hun må tage ting ud af sin undervisning, som kunne gøre den mere levende.

”Jeg havde drøm om at vi i vores Tove Ditlevsen-forløb skulle ind at lytte til podcast og gå tur, hvor hun har gået og boet. Jeg ville også gerne på pressefotoudstilling og maleriudstilling og få plads til flere kreative ting. Men det bliver røv-til-bænk og helt klart kedeligere, for ellers kan vi ikke nå det”.

I rundspørgen fortæller mange lærere, at de bruger meget længere tid på prøven, end de har fået tildelt, men det gælder ikke Kristina Kongsted.

”Hvis jeg var nyuddannet, så regnestykket helt sikkert anderledes ud, men jeg får 20 timer til mine egne prøver og 18 timer som censor, og det passer fint. Udfordringen handler mere om, at jeg synes det er helt urimeligt, at det skal være så kompliceret, at selv jeg, som har så mange års erfaring, ikke kan hitte rede i opgivelserne. Og så skal de lade være med at lave reglerne om hele tiden, så man skal starte forfra hvert år”.