Anmeldelse

Problemløsende inklusion

ADHD og inklusion vendt på hovedet

En optimistisk, fagligt velfunderet og erfaringsrig bog om, hvordan alle børns forudsætninger kan imødekommes i et pædagogisk miljø med struktur, refleksiv lytning og visualisering.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Problemløsende inklusion" henvender sig til pædagoger og lærere og bygger på, at inklusion af børn med udviklings- og adfærdsmæssige vanskeligheder i institutioner og folkeskole er et faktuelt krav. Dette krav gør det nødvendigt kreativt at kunne håndtere børns forskellighed, således at alle får mulighed for at udnytte deres læringspotentiale.

Fakta:

Titel: Problemløsende inklusion

Forfatter: Jenny Bohr

ISBN: 9788792711809

Pris: 250

Sider: 192

Forlag: ViaSystime

Denne udfordring mødes i bogen ved så at sige at vende problemstillingen på hovedet. I stedet for at forsøge at gøre børnene i stand til at profitere af det såkaldt normale miljø tilpasses undervisningen til børnenes forudsætninger – på en måde, som alle, der har behov herfor, kan profitere af, og ingen generes af.

Tilgangen er båret af stor entusiasme, klart og tydeligt fremsat syn på børn, skole og pædagogik, den er grundig, deltaljerig og også gentagende hovedpointerne hele vejen igennem, og man mærker sammenhængen med stor praksiserfaring.

Første halvdel behandler emnerne kognitive forstyrrelser, inklusion og problemløsende samarbejde på et generelt niveau. Beskrivelsen af kognitive forstyrrelser er fagligt velfunderet og illustrativ på en måde, så man genkender børnene og deres vanskeligheder. Beskrivelsen af inklusion og problemløsende samarbejde vidner om en  idealistisk, men sympatisk holdning til, at børn har krav på forståelse og ordentlig behandling, især når de har det svært.

Anden halvdel er en værktøjskasse, hvor pædagogiske idéer og metoder beskrives. Disse bygger væsentligst på struktur, refleksiv lytning og visualisering. Metoderne tager højde for, at børn med kognitive vanskeligheder blandt andet har svært ved umiddelbart at afkode sociale sammenhænge og at opfange en rent verbal besked. Løsningerne vil være gavnlige for disse børn og overflødige, men ikke generende for de velfungerende. Det vil kræve et stykke arbejde af læreren og pædagogen at indrette undervisningsmiljøet efter bogens anvisninger, men der vil uden tvivl kunne opnås lettende resultater for alle i klassen.

En lille irritation under læsningen opstår på grund af mange tryk- og tegnsætningsfejl. Ærgerligt i den ellers gode bog.