Debat
Efteruddannelse skal give løn
Skal Danmarks Lærerforening rejse krav om ret til efteruddannelse eller holde fast i politikken om, at efteruddannelse af arbejdsstyrken er arbejdsgiverens opgave - to DLF-politikere går i >clinch<
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Da vi sidste år besluttede at sætte gang i en medlemsdebat om efteruddannelse, var det ikke udtryk for en fiks ide opstået ud af den blå luft.
Tværtimod. Det var en konsekvens af den politiske debat om at sikre nationens fremtid via efteruddannelse, som blandt andet indgik i trepartsdrøftelserne sidste år.
Regeringen ønsker livslang uddannelse for alle. Det interessante i denne sammenhæng er, hvordan det skal finansieres, det blev klart ved trepartsforhandlingerne.
Arbejdsgiverne er mere villige til at finansiere efteruddannelse for dem, der har den laveste grunduddannelse, end for dem med videregående og lange uddannelser. Begrundelsen lyder, at jo højere uddannelse man har, jo mere motiveret er man selv til at uddanne sig i sin fritid.
Samtidig blev det klart, at LO var parat til at bringe efteruddannelse ind i overenskomstforhandlingerne i foråret 2007.
Det var altså oplagt, at efteruddannelse meget vel kunne blive et tema ved vores overenskomst, hvad enten vi ønskede det eller ej.
Medlemsdebattens formål var at sætte medlemmerne ind i, hvad vi kunne vente os, samtidig med at vi gerne ville drøfte, om efteruddannelse under visse betingelser kunne indebære nogle fordele.
Betingelserne er, at den enkelte lærer skal have ret til efteruddannelse, og at efteruddannelsen skal følges op af et centralt aftalt løntillæg. Vi vil ikke have efteruddannelse på bekostning af lønfremgang, og vi siger fra over for at placere nogle af vores overenskomstmidler i en fælles pulje sammen med de andre offentligt ansatte for efterfølgende at skulle søge om at få del i midlerne.
At kommunale resurser til lærernes efteruddannelse falder og falder, er et yderligere argument for at sikre, at alle lærere får efteruddannelse.
Peter Hess-Nielsen: Lotte nævner, at der sidste år var medlemsdebat om efteruddannelse. Nej! Man ville, som Lotte skriver, »sætte medlemmerne ind i, hvad vi kunne vente os«.
Det er jo ikke en debat - det er en oplysningskampagne, som skal bidrage til, at medlemmerne tager det rigtige standpunkt, når medlemsdebatten kommer.
Alle Lottes »betingelser« er jo sympatiske - men totalt luftige. Efteruddannelse er godt - det er lejrskoler også. Men det er ikke et overenskomstkrav fra mig. |
»Efteruddannelsen skal følges op af et centralt aftalt løntillæg«