Anmeldelse:

Finurligt og fint

Mette Vedsø har en helt unik stemme i børnelitteraturen, og den folder sig smukt ud i ”Tove tænker – en lang historie”, og jo mere man læser af hende, jo mere finder man ud af, hvor suveræn og dygtig en skriver hun egentlig er.

Offentliggjort

Fakta:

Tove tænker – en lang historie

Forfatter: Mette Vedsø

Illustrationer: Stine Illum

240 kroner

240 sider

Forlag: Jensen & Dalgaard

Mette Vedsøs ”Tove tænker – en lang historie” er en fortløbende roman med omskrevne historier fra bøgerne ”Dobbelt så gammel” (2016), ”Alene i London” (2017), ”Aarhus for altid” (2018) og ”En sær fætter” (2020) – samt helt nyskrevne kig ind i Toves liv, og det er ikke kedeligt.

En telttur til Sverige sammen med Toves fars barndomskammerat og hans familie sætter mange tanker i gang hos Tove, især med hensyn til KUK på 16 fra den anden familie. Hun bliver på trods af sin alder (9 år) godt gammeldags forelsket i ham. Heldigvis kan KUK administrere det på en god måde, men Tove er godt nok ærgerlig over, at han er næsten dobbelt så gammel, som hun er!

I skolen er klassekammeraten Elvira irriterende og dominerende, men en tur til onkel Don i London bringer Elvira lidt på afstand, og måske nærmer Tove og klassekammeraten Gudrun sig langsomt hinanden på mere lige og udviklende vilkår. Onkel Don henter Tove i lufthavnen og giver hende fint voksent modspil, og hun spiller pænt tilbage: ”Er du ensom?” spørger hun. Hos frisøren Melissa spiller Tove Kirsten Giftekniv, og Tove synger – og hun synger godt – for onkel Don, der senere medbringer en ven, Lon, (Lon og Don) til en familiefest hos Toves forældre.

Tove samler på ord, spekulerer meget over kærlighed og samvær og funderer især over de voksnes mange skrevne og uskrevne regler. Den sære fætter Frank kræver stor tålmodighed og overbærenhed, i særdeleshed da han starter på Toves skole. Familie er somme tider bedst, når den hænger på væggen.

Tove besøger også moderens egen barnepige fra barndommen i Aarhus, hvor hun møder pigen Lulu, som hun igennem årene er blevet vant til at mødes med. Lulu er nu løbet fra Tove og optræder med små bryster og ældre veninder, der er meget interesseret i drenge, men Tove klarer at drible uden om problemerne og være sig selv i den nye situation.

Bogen er illustreret med sort-hvide poetiske og udtryksfulde tegninger af Stine Illum over hele opslag, og Illum sanser fint Vedsøs mange finurlige tanker, der må være guf for de 8-12-årige (oplæsning og selvlæsning), men også voksne med god adgang til deres egen barndom vil synes om ”Tove tænker – en lang historie”. Hurra for Toves lange historie og Mette Vedsø!