Anmeldelse

Summerhillskolen

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Denne bog har haft enorm indflydelse på den danske folkeskoles historie indtil 1993. Men da den første internationale læseundersøgelse kom frem, fejede presse, politikere og en hærskare af konsulenter bogen over på den skolehistoriske hylde. »Du når det nok i ottende, hvis det kokser i tredje«, som det selvironisk blev udtrykt på Folkeskolens forside, var ikke længere en gangbar holdning til elevernes undervisning, og reformpædagogerne i alle afarter gik stille med dørene. Men de gik. I gang med systematisk læseundervisning. Udviklingen frem mod trinmål, test og resultatgaranti på skolegangen var i gang. Men den Freud- og Rousseau-inspirerede skotte A.S. Neill havde været der med sit antiautoritære syn på opdragelse og undervisning.

Selv om indflydelsen var stor, var og er skolen lille. Den lever i øvrigt endnu i bedste velgående, se www.summerhillschool.co.uk. Det er ikke årgangene på en håndfuld elever, der er gået ud og har reformeret verden. Efter skolens egne oplysninger har næsten alle klaret sig godt. Men i ganske almindelige job. Summerhill har aldrig været en eliteskole med diskret nedtonet stræbsomhed som Bernadotteskolen herhjemme hvis nuværende leder Lars Stubbe Teglbjærg i øvrigt har skrevet et glimrende og kritisk forord til denne udgave.

Bogen holder til en genlæsning. For nok bærer en del synspunkter især dem om værdien af seksualundervisning præg af at være forfattet i en anden tid. Men den gennemargumenterede respekt for børnene er opmuntrende og kan være til inspiration i dag. Udtrykket »ansvar for egen læring« kunne for så vidt være fremsat af Neill. Men han ville aldrig have accepteret, at det skulle indebære, at barnet selv skal finde ud af at nå nogle mål, som voksne autoriteter ensidigt har opstillet.