To lærere i spil som Nye Borgerlige-formand
Den nyvalgte folkeskolelærer Mikkel Bjørn er ikke umiddelbart klar til at støtte den tidligere Aarhus-lærer Lars Boje Mathiesen som formand for Nye Borgerlige og overvejer selv at stille op
Nye Borgerliges folketingsmedlem Mikkel
Bjørn har brug for mere tid, før han kan melde sin holdning til partiets nye
formandskandidat, Lars Boje Mathiesen, ud.
- Jeg har ikke gjort min stilling op endnu. Jeg synes, at vi skylder baglandet og partiet at give det her den nødvendige tid til at overveje tingene grundigt, siger han efter hovedbestyrelsesmøde.
Mikkel Bjørn vil samtidig ikke udelukke, at han kan se sig selv som en mulig formand for partiet.
- Jeg har slet ikke gjort min stilling op i forhold til det spørgsmål, siger han.
Mikkel Bjørn er af flere politiske kommentatorer blevet bragt i spil som formandskandidat.
Tirsdag aften meldte Lars Boje Mathiesen sig som den første kandidat til formandsposten.
Både næstformand Peter Seier Christensen og folketingsmedlem Kim Edberg Andersen støtter Lars Boje som ny formand.
- Som det er på nuværende tidspunkt, er der et folketingsmedlem, der ikke er klar til at træffe beslutning om mit formandskab endnu, siger Lars Boje med henvisning til Mikkel Bjørn.
Partiets nye formand skal vælges ved en ekstraordinær generalforsamling 7. februar.
Formandskandidater kan melde sig indtil 14 dage før generalforsamlingen, der afholdes i Fredericia Idrætscenter. Deadline er dermed tirsdag om en uge.
27-årige Mikkel Bjørn er uddannet skolelærer og tidligere landsformand for Nye Borgerliges Ungdom.
Ved folketingsvalget i 2022 blev han valgt ind i Fyns Storkreds, hvor han modtog 888 personlige stemmer. Det er første gang, han sidder i Folketinget.
Mikkel Bjørn er formand for Folketingets Indfødsretsudvalg. Udvalgets opgave er at tage stilling til, om der skal gives dispensation til personer, som ansøger om statsborgerskab, men som ikke opfylder en eller flere af betingelserne.
I udvalget sidder medlemmer fra Folketingets politiske partier. De stemmer i fortrolighed.
Hvorvidt Mikkel Bjørn vil tage højde for, om en ansøger om statsborgerskab kommer fra et land med overvejende muslimsk befolkning, har han tidligere sagt:
- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har markant dårligere erfaring med at give statsborgerskab til folk fra islamiske lande, end vi har med andre lande. Det skal ikke være nogen hemmelighed.
Mikkel Bjørn har tidligere også kaldt det muslimske hovedtørklæde for "torturredskab" og i november sagde han i en tale på partiets årsmøde, at "friheden og fædrelandet skal generobres og gives tilbage til danskerne".
For præcis en uge siden meddelte Pernille Vermund, at hun ikke længere skal være formand for Nye Borgerlige. Det skyldes, at hun ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.
Hun har været formand for partiet siden dets stiftelse i 2015.