Unge på STU bor dør om dør med skolen

Det er et vigtigt element i den treårige ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, at deltagerne kan skabe egne kulturer og ungdomsmiljøer, mener de regionale udviklingsråd. Det ser ud til at lykkes for mange, og nu følger unge i Nyborg trop.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nikolaj Skov på 19 år er en af de 23 unge med særlige behov, der har indtaget det tidligere bryghus Carlsminde midt i Nyborg. Her har CSV Sydøstfyn - Center for Specialundervisning for Voksne - indrettet kollegielejligheder og undervisningslokaler, så elever på ungdomsuddannelsen STU kan bo på kollegium sideløbende med deres ungdomsuddannelse.

"Det er både godt og mærkeligt at bo på kollegiet. Godt, fordi man skal klare sig selv og ikke bare sidder i sofaen, mens mor klarer tingene. Mærkeligt, fordi jeg er vant til at have en stor familie omkring mig og pludselig en gang imellem kan føle mig helt ensom", siger Nikolaj Skov.

Underetagen har Nyborg Kommune lejet for at kunne tilbyde en gruppe unge med særlige behov en ungdomsbolig. På tredje sal har alle de unge fællesrum og fælles køkken.

Unge på STU har også ønsker for deres fremtid

At det er vigtigt for de unge at uddannelse, bolig og fritid hænger sammen for unge på STU understreges i den redegørelse om overgangen fra amtslig til kommunal specialundervisning, som undervisningsminister Bertel Haarder (V) afleverede til Folketinget i forrige uge.

Redegørelsen bygger på indberetninger fra de regionale udviklingsråd og viser, at andelen af de unge i uddannelsen, som samtidig er i et døgntilbud, varierer fra 20 til 22 procent i Region Nordjylland og Region Hovedstaden til cirka 50 procent i Region Syddanmark og Region Midtjylland. I Region Sjælland er cirka hver tredje elev i et døgntilbud.

Den statistik er Carlsminde i Nyborg ikke med i. Kollegiet blev indviet i sidste uge. Målet er at hjælpe de unge på STU til at skabe deres egen tilværelse. Et støtteteam på tre pædagogiske medarbejdere er tilknyttet kollegiet.

"Vores unge elever har generelle indlæringsvanskeligheder. Mange har problemer med hukommelse og opmærksomhed og i, at de udvikler sig langsommere end andre unge. Men de har som andre unge mange drømme og ønsker for deres fremtid", fortæller afdelingsleder på CSV Sydøstfyn, Henrik Meyer.

Mange kan sluses ud til egen bolig

De unge vil gerne være en del af ungdomskulturen, flytte i egen bolig og få et job på det almindelige arbejdsmarked. Kunsten er at hjælpe dem til at virkeliggøre de drømme og ønsker, som er mulige.

"Det bliver vi bedre og bedre til. Flere og flere sluses ud i job, og med kollegiet i Nyborg vil vi også kunne hjælpe og støtte de unge på Østfyn til at blive sluset ud til egen bolig", siger Henrik Meyer.

CSV Sydøstfyn har haft har kollegier i sin afdeling i Svendborg siden 2003, og erfaringerne viser, at med den nødvendige støtte vil mange af de unge kunne sluses ud til egen bolig efter kortere eller længere tid som kollegianer.

God start på voksenlivet

CSV Sydøstfyn hører under Svendborg Kommune, som derfor står som lejer af Carlsminde, men lejemålet er foretaget i et tæt samarbejde med Nyborg Kommune. De to kommuner har arbejdet sammen siden 2005.

"Vi er glade for det tværkommunale samarbejde, som er til gavn for de unge med særlige behov. Carlsminde giver vores sagsbehandlere mulighed for at henvise unge med særlige behov til en ungdomsbolig med pædagogisk støtte, og der er ingen tvivl om, at det vil give dem større mulighed for at komme godt i gang med deres voksenliv", siger socialchef Trine Eegholm fra Nyborg Kommune.