Anmeldelse

Xplore Natur/teknik 6

Papirbogen lever endnu - og suppleres godt digitalt

Helstøbt læremiddel med god guidning af den uerfarne lærer til at udføre en spændende og lærerig undervisning i natur/teknik-fagets ånd uden at miste overblikket.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Papirbogen lever videre. "Xplore Natur/teknik" for 6. klasse er netop udkommet som rosinen i pølseenden i Geografforlagets naturfagssystem. "Xplore" er nu komplet fra 1. til 9. klasse. 1.-6. klasse som natur/teknik-elevbøger, e-bøger og i-bøger og 7.-9. klasse som fagopdelte bøger suppleret med e-bøger og i-bøger til biologi, geografi og fysik/kemi. Geografforlaget er indtil videre det eneste forlag på banen med et samlet lærebogssystem til hele skoleforløbet med undtagelse af 0. og 10. klasse i både papir- og elektronisk udgave, men flere er på vej.

"Xplore Natur/teknik" for 6. klasse indeholder seks kapitler: "Overlevelse i naturen", "Skoven - et levested for planter og dyr", "Din livsstil er livsvigtig", "Konstruktioner og design", "Jorden - en urolig klode" og "Lys og farver". I elevbogen præsenteres det faglige indhold i en fagligt letlæselig tekst med masser af illustrationer og billeder. En af "Xplore"s store styrkesider er helt klart layoutet og illustrationerne. "Xplore" fremstår indbydende med en klar læseretning og med gode illustrative tegninger og billeder, der udmærket underbygger det faglige indhold i teksten.

Fakta:

Titel: Xplore Natur/teknik 6

Forfatter: Per Nordby Jensen, Niels Lyhne-Hansen, Martin Sloth Andersen

Pris: 162,5

Sider: 48

Type: Elevbog

Forlag: GO Forlag

Pris: 45

Sider: 32

Type: Elevhæfte

Pris: 612,5

Sider: 222

Type: Lærerhåndbog

Pris: 473,75 pr. år pr. klasse

Type: e-bog

Lærerhåndbogen giver en god side til side-støtte til den ikke linjefagsuddannende natur/teknik-lærer. Lidt af et must, da kun cirka halvdelen af de praktiserende natur/teknik-lærere har linjefag eller tilsvarende. Lærerhåndbogen indeholder ud over vejledning til de enkelte opslag en kortfattet faglig indføring til de enkelte kapitler, en række oplæg til valgopgaver og supplerende arbejdsark.

Der er efterhånden mange, der har proklameret bogens snarlige død. Forlagenes oplagstal for de trykte udgaver tyder dog på, at det vil tage en rum tid. Der er ikke enkle svar på, om det er nu, tiden er inde til at investere i elektroniske naturfagsmaterialer. Der er heller ikke enkle svar på, om "Xplore Natur/teknik" fremtræder mest helstøbt som fysisk bog eller som i-bog. Det kendte, det trygge er helt klart den fysiske bog. Den fremtræder fagligt velfunderet med et indbydende layout. Det tilhørende elevhæfte kan virke begrænsende i arbejdet med faget, da man som lærer kan føle sig forpligtet til at arbejde med alle elevhæftets arbejdsforslag. Denne begrænsning har man ikke i i-bogens arbejdsopgaver, hvor man frit kan vælge blandt elevopgaverne uden at stå med et arbejdshæfte, hvor der kun er arbejdet med en del af opgaverne.

Du kan få et fingerpeg om, hvorvidt I skal vælge papirudgave eller elektronisk udgave til jeres elever, på vurdigi.dk. Vurdigi.dk er centre for undervisningsmidlers nye vurderingsværktøj, hvor man på enkel vis bliver guidet gennem at vurdere, i hvilken grad elektroniske læremidler lever op til de krav, vi stiller til dem.

I "Xplore Natur/teknik" er en digital udgave af den fysiske bog suppleret med en række features, som den fysiske bog ikke har. Her er der blandt andet mulighed for oplæsning af teksten, og teksten bliver krydret med en række små videofilm, som er fremstillet specielt til lærebogen, og som derfor er tilgængelige i hele lærebogens levetid.

Alt i alt fremtræder "Xplore Natur/teknik" som et helstøbt læremiddel til natur/teknik med en god guidning af den uerfarne lærer til at udføre en spændende og lærerig undervisning med masser af forsøgsarbejde og eksperimenter i fagets ånd uden at miste overblikket.