Anmeldelse

Musikbog med mangler

Selvstændig arbejdsbog, der på en måde hænger sammen med fremragende grundbog, har et par alvorlige skønhedsfejl, men også mange gode opgaver til en rimelig pris.

Offentliggjort

Fakta

Titel: Musik - valgfag og prøve, Arbejdsbog

98,75 kroner

88 sider

Serie:  Arbejdsbøger til valgfaget

Forlag: Gyldendal i samarbejde med Dansk Sang

Umiddelbart lyder en arbejdsbog til valgfaget i musik som en god ide. Så jeg gik glad i gang med at nærstudere den. Der er seks kapitler i bogen: Et forord, tre kapitler om valgfagets fælles mål, et kapitel om prøven og et kapitel med fagbegreber, plads til noter, akkordoversigter og lign. På nogle af siderne er der QR-koder, som eleverne kan scanne, så kommer der instruktionsvideoer frem, der for eksempel viser hvordan man spiller på forskellige instrumenter. Jeg ved ikke om der var drillenisser i systemet, men da jeg scanner den kode, der skulle vise mig en video om brug af mikrofonen, fik jeg vist en video der handler om at spille bas.

Den sidste side i bogen er til læreren. På denne side nævnes det at man kan bruge elevbogen hér, sammen med Musik - en grundbog til valgfaget". Denne anmeldte jeg meget positivt her i bladet før sommerferien, hvis man vil vide mere om den.

Der er mange forskellige opgaver i kapitlerne. Der er opgaver hvor eleverne skal tænke og reflektere, opgaver hvor der skal komponeres og noteres og opgaver hvor de skal finde sange ud fra forskellige kriterier.

Selvom det er fine opgaver og selvom bogen er pæn og lækker, så er der alligevel noget, der undrer mig. På bogens forside står blot titlen, efterfulgt af forlagets navn: Gyldendal. Når man åbner bogen, står der “Musik - valgfag og prøve af Dansk Sang, Musiklærerforeningens forlag” og så igen Gyldendal nederst. Hvem har skrevet bogen? spørger jeg mig selv. Man skal yderligere en side ind i bogen, for at finde fem navne nævnt under overskriften bidragydere. Disse er nævnt under kolofonen, og lige inden en lang liste over fotografer, billedbureauer og videoansvarlige, der også har bidraget til bogen. Hvorfor krediteres bidragyderne ikke uden på bogen? Hvad betyder “bidragydere”? Er der andre der har bidraget, uden at man får det at vide? Jeg bliver forvirret.

En anden ting jeg finder underligt er brugen af det engelske begreb 'chord songs' midt i al den danske tekst. Det gør sproget knudret og det er synd. Jeg står ikke i min undervisning og taler om chords og chord songs. Jeg taler om akkorder og sange. Det er muligvis i småtings­afdelingen for nogen, men for mig trækker det ned, at bidragyderne ikke krediteres tydeligt og at der pludselig bruges engelske udtryk. Jeg kan komme i tvivl om seriøsiteten, og det er virkelig ærgerligt. Det er ikke sådan, jeg ellers kender udgivelser fra de to forlag, der står bag.

Hvis man kan se igennem fingre med det, jeg synes er mærkeligt, så er der helt klart opgaver der kan og bør bruges. Bogen kan bruges gennem hele valgfagsforløbet, og det er nyttigt. Prisen er også aldeles rimelig. Foruden bogen kan man på forlagets hjemmeside finde tre pdf-filer, der kan bruges i forbindelse med prøven. Det er dejligt at der i disse år udkommer materiale til undervisning i hele faget, og ikke kun noget der centrerer sig om den udøvende del.