Ellen Hillingsø spiller med i filmen Eksperimentet, som handler om Helene Thiesens barndom som tvangsfjernet barn i Danmark
Pelle Rink
Mørkt kapitel i dansk skolehistorie udstillet i ny film
Den nye danske film 'Eksperimentet' - om den danske stats tvangsfjernelse af grønlandske børn i 50'erne - havde lørdag verdenspremiere i Nuuk. For en af de nu voksne børn udgør filmen en bearbejdning af ridser på sjælen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
66-årige Helene Thiesen knuger sin datters hånd. Hun har netop genset filmen 'Eksperimentet' sammen med dets første rigtige publikum til verdenspremieren i Kulturhuset i Nuuk, og selv om hun har set den før, så er det hver gang bevægende at se brudstykker af sit eget liv udspille sig på lærredet.
22 børn blev tvangsfjernet og danskificeret
I 1951, da Helene var seks år gammel, blev hun nemlig sammen med 21 andre grønlandske børn fjernet fra sin familie og sendt til Danmark, hvor hun skulle 'danskificeres'. Halvandet år senere blev 16 af børnene sendt tilbage til Grønland, hvor de danske koloniherrer havde tænkt, at de skulle være rollemodeller for et nyt og moderne Grønland. Men de var for det første blevet fremmede i deres eget land -de havde f.eks. glemt det grønlandske sprog - og havde for det andet stadig ikke tilladelse til at se deres familie, fordi de skulle forblive 'danske'.
Resultatet var en kulturel splittelse og følelsesmæssige ar, som kom til at præge dem alle resten af deres liv. Også Helene Thiesen, der tilbragte hele otte år på børnehjemmet i Nuuk. Den nye film om dette mørke kapitel i Danmarks historie i Grønland er dog med til at glatte arrene lidt ud.
"Lige fra projektets start gik det følelsesmæssigt lige i hjertet. Men det har også været godt, for det har hjulpet mig til at bearbejde det, der skete dengang - og det kan ikke bearbejdes nok", forklarer hun lidt senere til salen, da der er åben debat om filmen med deltagelse af hende samt filmens instruktør Louise Friedberg og producer Signe Leick Jensen.
Tid til undskyldning
Filmens tema påvirkede tydeligvis også verdenspremiere-publikummet i Nuuk. Der faldt således under debatten flere bemærkninger om, at det er godt, at de mere ubehagelige sider af Danmarks tilstedeværelse i Grønland endelig tages op. Det blev også kommenteret af Grønlands svar på en statsminister, landstyreformand Kuupik Kleist, der sammen med landets socialminister også var blandt publikum i Nuuk.
"Det er vigtigt at få fortalt de grimme historier. Det hjælper mig i mit arbejde. Jeg synes, vi trænger til forsoning", konstaterede han.
Andre i salen var mere direkte og gentog et ønske, der efterhånden har været udstrakt mod flere på hinanden følgende statsministre.
"Jeg synes, at filmen viser, at den danske stat bør sige undskyld. Den er en god anledning til at sige det, som har skullet være sagt meget længe", lød det således fra en ung kvinde, der høstede et stort bifald.
Helene Thiesen, der i dag bor i Danmark, kunne ikke være mere enig:
"Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan den ene statsminister efter den anden kan lade være med at sige undskyld. Der er da ingen skam i at indrømme, at man har gjort noget forkert".
Historien er det vigtigste
Filmens danske instruktør Louise Friedberg konstaterede flere gange, at hun var meget glad for at have været med til at skabe fokus på og debat om denne del af Grønlands historie. Det samme gjaldt filmens hovedrolleindehaver, Ellen Hillingsø, der frabad sig den store opmærksomhed til arrangementet i Nuuk:
"Det er historien, der er det vigtige".
'Eksperimentet' har premiere i biografer landet over den 9. september. Udover de mange ukendte grønlandske skuespillere i filmen medvirker Ellen Hillingsø i den bærende rolle samt Morten Grunwald, Kurt Ravn og Nukaka Coster Waldau.