Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Når vi om 15 år alle sammen har en rollator, en førerhund og et høreapparat, findes loven om kompenserende specialundervisning ikke længere. Men tilbudsmæssigt vil området være større end i dag, dels på grund af den tekniske udvikling, dels fordi der vil være langt flere stærke ældre. Det giver flere deltagergrupper", sagde pædagogisk konsulent Rinze van der Goot fra Undervisningsministeriets kontor for specialundervisning i sit oplæg til deltagerne på konferencen om specialundervisning for voksne, arrangeret af Center for Offentlig Kompetenceudvikling i samarbejde med Interessentforum - specialundervisning for voksne.
"Den form for undervisning optræder ikke i statsministerens nytårstale, og området får lov at kæmpe en kamp, indtil det finder en ny plads. Loven trænger til at blive moderniseret, og spørgsmålet er, hvor meget der skal være undervisning, og hvor meget der vil blive kategoriseret som rådgivning og træning", sagde Rinse van der Goot.
Svært at få brugbare svar
Loven om kompenserende specialundervisning for voksne er svær at læse, og området er præget af traditioner, personlige kompetencer og tavs viden, vurderede Rinze van der Goot.
"Der mangler dokumentation og data på området. Der er kommet mere af det, men der mangler meget. Ansvaret blev overdraget til kommunerne ud fra en holdning om, at de kunne løfte opgaven. Det har vi forsøgt at følge med i ved hjælp af redegørelser fra de kommunale kontaktråd, men de giver næsten aldrig svar på det, vi havde håbet på. Man kan for eksempel ikke se, om deltagerne savner relevante tilbud".
Der har været kritik af, at kommunerne ikke kender til specialundervisning for voksne og derfor ikke ved, hvad de skal stille op med området. Så galt står det ikke til, mente konsulenten.
"Sidste år mødte vi kommuner og institutioner på fem informationsmøder om den nye vejledning til loven. Vi tog hjem med et indtryk af, at det gik bedre, end vi havde regnet med. De kommunale sagsbehandlere ved altså noget om det, de arbejder med. Men jeg vil ikke hævde, at vi er tilfredse, for vi kan godt læse og høre, hvad der bliver sagt", sagde Rinze van der Goot.
Forandringerne kortlægges i 2011
Der sker mange forandringer inden for specialundervisning for voksne, medgav Rinze van der Goot. Men der er sparsom viden om, hvad der konkret sker, når kommuner hjemtager undervisning.
"Når vi spørger, hvad kommunerne hjemtager til, så er det ikke ret gode svar, vi får. Men i den kommende periode vil vi forsøge at finde ud af, hvilke forandringer der foregår. Ministeren har tilkendegivet, at hun er interesseret i sådan en kortlægning", sagde den pædagogiske konsulent.
Han kunne ikke sige, hvordan kortlægningen kommer til at foregå, kun at den står på arbejdsplanen for 2011.
"Vi skal til at planlægge den. Personligt er jeg ikke interesseret i en generel undersøgelse, hvor vi skal kæmpe med at få noget ud af svarerne fra en stor spørgeskemaundersøgelse. Jeg ønsker mig en mere håndholdt kortlægning, der giver konkrete svar", sagde Rinze van der Goot.
Nytter ikke at hakke på kommunerne
Det vil fortsat ske forandringer inden for specialundervisningen for voksne, og i stedet for at længes efter fortiden er det vigtigt at se ud i fremtiden, mente Rinze vand der Goot.
"Kommuner og stat er enige om, at udgifterne til specialundervisning skal styres bedre, og det rammer også voksenområdet. Man kan så spørge, om det så ikke bliver dyrere på længere sigt. Jo, det kan godt være, men man kan også spørge, om man ikke skulle være begyndt at spare for nogle år siden".
Diskussionen om velfærdsøkonomien vil præge de kommende år, tilføjede han.
"Diskussionen om efterdønningerne fra kommunalreformen er ved at være uaktuel. Nu går vi ind i en ny fase, som er drevet af økonomiske forhold. Det hjælper ikke noget at hakke på kommunerne, for det kommer vi ikke nogen vegne med".
Specialundervisningen skal gøre sig synlig
Fire ministerier - undervisning, social, beskæftigelse og sundhed - er ved at lave en vejledning om kommunal rehabilitering. Her indgår specialundervisning for voksne.
"Det er svært at få det ind i vejledningen på grund af manglende synlighed. Vejen frem hedder samarbejde på tværs af sektioner. Man må ikke tro, at man kan lave generel information om specialundervisning for voksne, men man kan informere om de forskellige tilbud, og det gør man bedst sammen med tilbud fra andre lovgivninger", sagde Rinze van der Goot.
Ved at holde kompenserende specialundervisning op mod for eksempel genoptræning og rehabilitering, bliver forskellen på tilbuddene synlig.
"Så bliver I ikke bare de halvdyre ovre i hjørnet, men nogle, der kan bruges til noget konkret", sagde Rinze van der Goot.