OK24

Forhandlerne takker for opbakningen på vej ind til overenskomstforhandlinger i KL-Huset. Men forhandlingerne dér afhænger af mandagens armlægning med finansministeren om rammen, forklarer Gordon Ørskov Madsen (i midten).

På mandag står det store slag om lønkronerne ved OK24

Det er finansministeren, der sidder med nøglen til den pengekasse, der skal gøre det muligt både at sikre og udvikle reallønnen for de kommunalt ansatte og løse nogle af de udfordringer, som lærerne har på dagsordenen ved forhandlingerne.

Offentliggjort

Der sket en hel del med dansk økonomi siden december. Dengang var forventningen til lønudviklingen 5,4 procent om året i den private sektor i Danmark i 2024 og 2025, altså næsten 11 procent på to år. 

Nu er skønnet skruet ned til henholdsvis 5,4 og 3,4 procent for de to år, altså 8,8 procent i alt på to år. 

Dét tal spiller en betydelig rolle, når de statsansattes forhandlere på mandag skal lægge arm med finansminister Nicolai Wammen (S) om den økonomiske ramme for OK24. 

For formand for Lærerforeningen Gordon Ørskov Madsen er det afgørende, at de offentligt ansatte ikke halter efter det private arbejdsmarkeds lønudvikling, at lønefterslæbet fra en tid med stor inflation indhentes, og at der bliver en passende sum penge til Lærerforeningens særlige ønsker til denne overenskomst, både hvad angår løn og andre arbejdsforhold. 

Og selvom de fleste af Lærerforeningens medlemmer arbejder i den kommunale sektor, er det de statslige forhandlinger på mandag, der lægger rammen. Og hvis finansministeren ikke har penge nok med, kan det blive det springende punkt, der gør, at forhandlerne ikke kan nå til enighed, hvilket i yderste konsekvens vil betyde storkonflikt på hele det offentlige arbejdsmarked senere på foråret.

"Det går godt. Men..." 

Folkeskolen har bedt Gordon Ørskov Madsen give en status på overenskomstforhandlingerne, som nu har været i gang i over en måned. 

"Det går godt. Men hidtil har vi jo også brugt tiden på at positionere os og forklare vores krav. Vi har jo netop heller ikke talt om rammen endnu", forklarer han.

Når de statslige forhandlinger - formentlig - falder på plads i løbet af de første dage af næste uge, går de kommunale overenskomstforhandlinger også ind i den afgørende fase på næste fredag den 9. februar. 

Ved de forhandlinger skal parterne blandt andet forhandle et krav, som Lærerforeningen har til fælles med flere andre grupper. Det er kravet om, at man vil have ret til at vælge en tillidsrepræsentant på alle arbejdspladser, altså på lærerområdet på alle afdelinger på en skole med flere geografisk spredte afdelinger.

Når forhandlingerne for alle kommunalt ansatte – formentlig – falder på plads den weekend, begynder de forhandlinger, hvor KL og Lærerforeningen for alvor skal i clinch om Lærerforeningens krav.

"Der er vores krav om kompetenceudvikling og en lærerstartordning, og så har vi også en række lønkrav, som vi må se, om vi kan blive enige med KL om. Vi har blandt andet et ønske om at hæve lønnen på almenområdet. Og så håber og tror vi jo også, at vi får en ny praktikaftale, der passer til den nye læreruddannelse".