Politiet efterforsker en række sager på Herlufsholm
Herlufsholm Skole har anmeldt en mulig 30 år gammel forbrydelse til politiet. Samtidig efterforskes 14 sager om vold, trusler og sædelighedsforbrydelser.
Vold, grov mobning og seksuelle krænkelser har sat sit aftryk på fortællingen om Herlufsholm.
Siden TV 2 i maj sendte dokumentaren "Herlufsholms hemmeligheder", har de dårlige nyheder om den private kostskole i Næstved været mange, og det er tilsyneladende ikke slut.
Onsdag oplyste skolen i en pressemeddelelse, at den har anmeldt en mulig 30 år gammel forbrydelse til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Sagen er kommet frem i forbindelse med en uvildig advokatundersøgelse, oplyser skolens rektor, Gitte Nørgaard.
"Selv om indberetningen handler om oplevelser for længe siden, så er de af en karakter, der gør, at vi ikke er i tvivl om, at politiet bør undersøge dem nærmere og vurdere, om der stadig kan rejses en sag", siger hun i en pressemeddelelse.
Heller ikke politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Kim Kliver vil udtale sig om det nærmere indhold af anmeldelsen eller om hvilken paragraf, der kan være relevant.
"Nu skal vi kigge nærmere på den og foretage en vurdering", siger han.
Anmeldelsen er ikke den eneste på politiets bord. Ud over den gamle sag er politiet i gang med at undersøge 14 nyere sager om mulige forbrydelser begået på skolen.
De angår vold, trusler og sædelighedsforbrydelser, oplyser Kim Kliver, som heller ikke ønsker at være mere detaljeret om dem.
"De 14 sager undersøges fortsat, og det er ikke afgjort, om der vil blive rejst tiltale", siger han.
Sagerne er blevet taget op af politiet i forbindelse med den blæst, som rejste sig efter dokumentarprogrammet.
Om de drejer sig om ansattes opførsel og handlinger over for elever, eller om det er episoder mellem elever indbyrdes, ønsker politiinspektøren ikke at udtale sig om.
Advokatundersøgelsen, der har bragt den 30 år gamle sag frem, skulle undersøge uacceptable hændelser mellem elever på skolen i en periode fra august 2018 til 9. maj i år.
Ifølge advokat Henrik Græsdal, der har forestået undersøgelsen, kunne den gå længere tilbage i tiden, da kommissoriet blev udvidet.
Han ønsker ikke at fortælle, hvad sagen drejer sig om, men siger til Ritzau, at den er af en sådan karakter, at det har været nødvendigt at tage hånd om den med det samme.
Når det kommer til nyere tid, så viser undersøgelsen, at der har været flere tilfælde af hyppig mobning på Herlufsholm Skole end på andre gymnasier.
Det konkluderes også, at der fortsat er problemer med mobning i 2022, men at "skolens ledelse i den afgrænsede periode har slået ned på uønskede kulturer, når den er blevet gjort opmærksom på dem".
De tiltag, som er blevet indført, ventes da også at bidrage positivt til at "komme de konstaterede problemer med mobning og krænkelser til livs", hedder det videre.
"Undersøgelsen understreger nødvendigheden af de forandringer og initiativer, der er iværksat på skolen", siger rektor Gitte Nørgaard.
Den negative omtale af Herlufsholm fik i sommer kronprinsparret til at beslutte, at prins Christian ikke længere skulle være elev på skolens gymnasium, og at prinsesse Isabella ikke skulle begynde på skolen.