Frustrerede sproglærere skriver til politikerne

"Er man ude på at fjerne tysk helt fra folkeskolen?", spørger en frustreret tysklærer fra Lemvig i et brev til uddannelsesudvalget, efter at den mundtlige prøve i tysk falder bort næste år. Sproglærerforeningen kalder beslutningen grotesk.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Også en tillidsrepræseentant fra Virupskolen i Århus, Jette Winther Jensen, har skrevet til politikerne efter offentliggørelsen af den nye prøvebekendtgørelse:

"Hvad skal jeg fortælle mine 18 entusiastiske franskelever i 8. klasse, der for to år siden startede franskundervisningen med forventning om en afgangsprøve i faget på linje med folkeskolens afgangsprøve i tysk?".

"Har I overvejet den mulighed, at man går i tænkeboks og udskyder ændringerne, til I har noget solidt at bygge dem på?", spørger hun med henvisning til, at alle lodtrækningsprøverne nu skal være skriftlige, fordi lærernes arbejdstidsaftale ikke tager højde for lodtrækning om mundtlige prøver.

"'Uden mål' og 'som vinden blæser' er vendinger, der helt af sig selv dukker op i mit hoved, når jeg som garvet underviser i folkeskolens afgangsklasser skal agere de det totale kaos, der hersker fra regeringsside vedrørende ændrede prøvebekendtgørelser", skriver hun i et langt brev til Folketingets uddannelsesordførere.

Sproglærerforeningen glædede sig for et halvt år siden over overskriften "Haarder vil styrke fremmedsprog" i flere medier. Men efter at have læst prøvebekendtgørelsen og de tilhørende dokumenter oplever foreningen den planlagte styrkelse som en kvælningsaktion over for andet fremmedsprog, tysk/fransk.

"Det virker grotesk at skulle undervise i levende sprog, men i øvrigt er der ved prøvens afholdelse ingen interesse for om eleven overhovedet har lært at tale det", skriver formanden, Ingrid Stuart, i sit høringssvar.

"Skal vi naivt tro på, at den skriftlige udtræksprøve i tysk/fransk i skoleåret 2006/07 kun skal gælde det ene år indtil tjenestetidsaftalerne er nyforhandlede eller hænger vi på den fra nu af? Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det kunne komme på tale, at lade den mundtlige afgangsprøve forsvinde. Jeg troede, at 'kampen' ville stå om, hvorvidt vi ville få den skriftlige oveni, skriver Ingrid Stuart.

Læs mere

Læs Sproglærerforeningens høringssvar påforeningens hjemmeside

Brev fra Jette Winther Jensen tiluddannelsesudvalget

Brev fra Helle Mouritzen tiluddannelsesudvalget