Undervisning og forskellige aktiviteter ruster børnene og de unge til at leve med deres høretab, fortæller Vibeke Rødsgaard-Mathiesen og Anne Have.
Peter Johansen, Viborg Kommune
Lejr ruster børn til at leve med deres høretab
I denne uge er 26 jyske børn på lejr med to talehørekonsulenter for at få en realistisk opfattelse af, hvordan de bedst kan leve med deres høretab. Viborg udbyder som landets eneste kommune hørekurset for børn to gange årligt.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De 26 børn fra 3. til 5. klasse er samlet på Vigsø Bugt Feriecenter ved Hanstholm sammen med talehørekonsulenterne Anne Haven og Vibeke Rødsgaard-Mathiesen fra Viborg Kommune. De har begge mange års erfaring på børnehøreområdet, og omkring 800 børn og unge med høreapparater eller cochlear implant har gennem årene deltaget i deres kurser.
Børnene får gennem undervisning, leg og andre aktiviteter indsigt i, hvordan de bedst muligt klarer sig i hverdagen med deres høretab. Det gælder om, at børnene får en realistisk forståelse af deres høresituation og lærer at lægge strategier for, hvilke problemer de kan undgå. For eksempel hvor det er mest hensigtsmæssigt at sætte sig i en klasse, så de kan se, når deres kammerater taler.
Kan fotomodeller bruge høreapparat
De unge stiller mange skeptiske spørgsmål på kurset: Kan jeg blive fotomodel? Kan jeg komme til at arbejde som lærer? Kan jeg få en kæreste, når jeg har høreapparat?
Her er det en stor hjælp at kunne få råd og vejledning fra de voksne på kurset og at danne netværk med andre børn og unge i samme situation.
"Gevinsten er en ansvarlighed omkring egen situation, og at børnene rustes til den verden, de nu engang lever i. Samtidig har børnene mulighed for at opleve, at andre har det som dem selv. På hjemskolen er de jo ofte de eneste, der anvender høreapparater eller cochlear implant. Det letter at få diskuteret mange af hverdagens problemer og udfordringer", siger Anne Haven.
Lærerne kommer fra de kommunale gulvbrædder
Viborg Kommune er den eneste kommune på landsplan, der udbyder kurset. To kurser afholdes hvert år for børn i folkeskolens 3. til 10 klasse. Kurset for de mindste klasser klasse foregår i Vigsø, mens eleverne fra 5. til 10. klasse samles på Frijsenborg Efterskole i Hammel. Efterskolen har en del hørehæmmede blandt sine elever.
75 til 80 børn og unge deltager fra Region Midt og Nord. Heraf kommer de ti fra Viborg Kommune.
"Vi synes ikke, det skal være specialinstitutioner, der skal arrangere disse kurser. Det skal være folk, der bevæger sig på de kommunale gulvbrædder, og som kender lovgivning og dispensationsmuligheder for børn med høretab" siger Vibeke Rødsgaard-Mathiesen.