Folkeskolens leder:
Anerkendelse og tillid
Underrubrik
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ja, lærere får løn, mens de spiser frokost. De får løn, mens de går fra undervisning i 1. klasse i den ene ende af skolen til undervisning i 6. klasse i en anden bygning, og mens de tager fotokopier til næste time, stopper slåskampe på gangene, og hvad frikvarterer ellers rummer.
Frokosten har de selv smurt hjemmefra, de betaler selv for den kaffe, de drikker på lærerværelset, og de må selv brygge den og vaske koppen op bagefter.
Der er fokus på forskellene mellem arbejdsvilkårene i den offentlige og den private sektor op til forårets overenskomstforhandlinger. I månedsmagasinet Underviseres tema om frynsegoder dokumenteres det, at den tid, lærerne bruger på at brygge kaffe og vaske kopper op, koster kommunerne 97 millioner lønkroner. Det ville koste noget mindre at opsætte, fylde og vedligeholde en automat med gratis kaffe på hver skole.
Men kan det da ikke være fuldkommen ligegyldigt, om man selv skal betale et par kroner for kaffe og vaske sin egen kop, når man får løn for at gå på arbejde? Nej, det er ikke ligegyldigt, viser Underviseres undersøgelse. Otte ud af ti lærere siger, at det ville betyde noget for deres følelse af anerkendelse, hvis der stod kaffe og te klar, når de havde pause.
På Danmarks Lærerforenings kongres på Frederiksberg i sidste uge blev der ikke talt meget om personalegoder, men derimod rigtig meget om arbejdstid. Og den diskussion handler også om anerkendelse. Lærerne ønsker en arbejdstidsaftale, der afspejler, at arbejdsgiverne har tillid til lærernes professionalisme og ikke finder det nødvendigt at afsætte præcise tidsrammer for stileretning og teammøder, men stoler på, at lærere bruger den nødvendige tid til at forberede, gennemføre og evaluere en god undervisning.
»Hvis man vil have succes, skal man behandle sine medarbejdere ordentligt, ellers går virksomheden ned«, som direktør Lars Brunsø siger det i Berlingske Business. Hans firma, Akva Waterbeds, har formået at bevare en produktion af vandsenge i Danmark - efter hans vurdering fordi det lykkes at få det bedste frem i medarbejderne. Og hvordan skaber han den stemning:
»Det gør man blandt andet ved at vise hinanden tillid og respekt«.
Uanset om det foregår i privat eller offentligt regi. Uanset om det handler om vandsenge eller undervisning. Anerkendelse og tillid betaler sig. |
»Lærerne ønsker en arbejdstidsaftale, der afspejler, at arbejdsgiverne har tillid til lærernes professionalisme«