Lærere: Vi har vænnet os til den nye skala

Over hele landet sidder lærere i øjeblikket klar med den røde kuglepen for at rette afgangsprøver. Det er anden gang i år, at de skal bruge den nye karakterskala, og ifølge de to lærere, folkeskolen.dk har talt med, har de vænnet sig til de nye tal.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg synes ikke, at det er så vanskeligt mere, men jeg synes, at den er dårligere end den gamle. Springene mellem 7 og 10 og 7 og 4 er for store. Der burde være mere midt imellem", siger Rene Nielsen fra Holmeagerskolen i Greve. Han er kommunal censor og får afgangsprøver i matematik til sit skrivebord, så snart den beskikkede censor er færdig med at rette dem.

Rene Nielsen har været til censormøder om den nye skala, og han har også brugt den sidste år, så han føler sig godt hjemme i den nu.

"Men jeg tror fortsat, at det er lidt en oversættelse for de fleste. Den gamle skala sidder så dybt i en, efter at man har brugt den i så mange år, at man kigger lidt på, hvad det svarer til. Det er nok en vanesag for gamle lærere og elever. De nye lærere og elever tænker jo ikke så meget over det", siger han.

Der skal forklares mere til eleverne

Anders Buhl, som er underviser på 10. klassecenteret på Ny Vesterbro Skole i København venter på afgangsprøver i dansk. Han er godt tilfreds med den nye skala.

"Det er grundlæggende blevet nemmere, fordi der er færre karakterer i spil. Fyldkaraktererne i den gamle skala er barberet væk. Hvor man før kunne sidde og vakle mellem 8 og 9, så er det lettere nu, hvor man give middelkarakteren 7. Men det betyder, at man skal ind og argumentere mere over for eleverne, for de kan ikke finde ud af, om 7 er tættest på 4 eller på 10", siger han.

Anders Buhl oversatte også fra de gamle karakterer i starten, men det synes han ikke, at han behøver længere. Han har ikke været på kursus i skalaen.

"Jeg har læst, den folder vi fik, men det var svært i starten, så det ville have været godt med et introduktionskursus"

Selv om han ser fordele i den nye skala, så savner han 13-tallet i den gamle.

"Der var noget fedt over at give det gamle 13-tal. Nu kan det ikke blive andet end 'godt nok'. Det er blevet lidt mere kedeligt".

Godt at se egne elevers opgaver

De to lærere ser intet til deres egne elevers opgaver i år, for det er to eksterne censorer, der bedømmer opgaverne. Det ser dog ud til, at det bliver ændret tilbage til den gamle ordning næste år. Det glæder Rene Nielsen sig til.

"Jeg vil gerne se, hvad mine egne elever har lavet. Både i forhold til, hvis det er gået godt eller dårligt. Det fungerer som en slags evaluering både for mig og for eleverne".