Kommunal økonomi

Sådan ser det forslag ud, som nu igen påfører folkeskolerne i Vejen besparelser.

Den er gal igen i Vejen: Skoler pålægges nye besparelser med kort varsel

Der er igen dårligt nyt til skolerne i Vejen. Tirsdag vedtog kommunalbestyrelsen yderligere besparelser oveni de allerede vedtagne spareplaner. Pengene kan I finde ved at droppe vikarer, hvis lærerne bliver syge, har forvaltningen foreslået.

Offentliggjort Sidst opdateret

Tilføjet mail fra skolechefen til skolelederne og de faglige foreninger 27. juni kl. 12.30

Folkeskolerne i Vejen Kommune må efterhånden have vænnet sig til at være i medierne på grund af bemærkelsesværdige spareforslag.

Sidste år skabte det både røre og en efterfølgende irettesættelse fra Styrelsen for Kvalitet og Undervisning (Stuk), at kommunen som et sparetiltag ville indføre lærerløse timer. Og nu er den gal igen. Byrådet besluttede i går at lægge lagt yderligere 730.000 kroner oveni de besparelser på ca. 2,2 millioner, som skolerne allerede var sat til at skulle spare i år.

For kommunens samlede budget for i år er allerede overskredet med godt 70 millioner kroner.

Ikke nok med at de nye besparelser i sig selv er dårligt nyt for skolerne, men den lokale lærerforkvinde Sabine Lolk Vibild, at kommunen også denne gang har været på kant med folkeskoleloven.

Lærerforkvinde: Jeg måtte forklare dem, at det var imod loven

I spareforslaget fra forvaltningen blev der nemlig peget på, at besparelserne kunne indhentes ved at droppe vikarer resten af kalenderåret for de ældste elever.

Men det kan man ikke beslutte i byrådet, mener Sabine Lolk Vibild. Hun fortæller, at det ifølge folkeskoleloven er op til skolebestyrelsen på den enkelte skole at fastlægge eventuelle principper for skolens vikardækning.

fsgratis
Den lokale lærerforkvinde Sabine Lolk Vibild er fortørnet over processen frem mod, at skolerne igen skal finde nye måder at spare på.

”Det gjorde jeg både nogle af politikerne og skolechefen opmærksom på i mandags. Siden skrev skolechefen ud til mig og skolerne, at forslaget skulle ses som et eksempel på, hvordan skolerne kan leve op til de nye besparelser”, fortæller hun.

Det giver Sabine Lolk Vibild dog ikke meget for.

”For er jo ikke, fordi skolechefen har peget på en række andre steder, hvor skolerne kan finde besparelserne henne. Og det kan jeg godt forstå, for der er allerede skåret helt ind til benet, så der er ikke andre steder at hente pengene. Man kan jo ikke klippe hår af en skaldet”, siger hun.

Sabine: Nu hænger den på skolelederne

Det bliver op til skolerne selv at finde ud af, hvor de nye besparelser skal hentes. Dermed undgår kommunen at begå et nyt lovbrud, men det er en sølle trøst for skolerne, siger hun.

”Skolelederne er i en kæmpestor knibe. Der er skoleleder, der allerede har set sig nødsaget til at stå for en del af undervisningen og vikartimer, fordi tingene ikke hænger sammen økonomisk. Vi ligger i forvejen blandt de tre kommuner, der bruger færrest penge per elev, og nu skal skolerne så finde nye steder at spare”, siger hun.

Den lokale lærerforkvinde er desuden også fortørnet over processen i forbindelse med de nye besparelser.

”Vi blev ikke blevet præsenteret for spareforslaget, før vi pludselig kunne læse, at det har været igennem Økonomiudvalget i tirsdags. Det er uordentligt, og der findes stort set intet skriftligt fra forvaltningen. Det chokerer mig, og det undrer mig virkelig, at de ikke har lært noget af hele sagen fra sidste år, hvor vi heller ikke blev inddraget”, siger hun.

Folkeskolen har kontaktet skolechef i Vejen Kommune Regin Holm Nielsen for en reaktion på kritikken. Han oplyser, at han ikke har muligheden for at vende tilbage med en reaktion inden for deadline. 

Borgmester i Vejen Frank Schmidt-Hansen (K) har tidligere udtalt til JydskeVestkysten, at mange af de nye besparelser er engangsbeløb.

”Udfordringerne ligger der stadig, når vi skal i gang med budgetlægningen for 2025. Men der får vi selvfølgelig lidt mere tid til det”, lyder det fra borgmesteren.

DLF: Falliterklæring af dimensioner

Forkvinde for Danmarks Lærerforenings undervisningsudvalg Regitze Flannov kalder det for ”en falliterklæring af dimensioner for vores velfærdssamfund”, at der er kommuner, hvor der ikke er ”råd til at holde skole, når en enkelt lærer bliver syg”, siger hun.

Sidste år blev det i Rødovre Kommune meldt ud kort inde i det nye skoleår, at der ikke var råd til vikardækning eller skoleudflugter resten af kalenderåret.

Ifølge Regitze Flannov er det ”helt uacceptabelt”, at kommunalbestyrelser forholder til, at eleverne skal sendes hjem fra skole.

”Aflysning af undervisning bør altid kun være i nødstilfælde og efter et konkret skøn. Men her skønner byrådet bare på forhånd – og det er ikke holdbart”, siger hun.

Vejen Kommunes forslag om at indføre tre ugentlige lektioner computerbaseret og delvist lærerløs undervisning i udskolingen blev efter den voldsomme kritik trukket tilbage. I stedet blev det op til den enkelte skole at finde besparelserne.

Det førte blandt andet til en forkortelse af elevernes udlandsrejse i 9. klasse, klasser slås sammen, og ledere er blevet sparet væk.

Tilføjet 27.06 kl. 12.30

Her er skolechefens mail til skolerne 

Skolechef Regin Holm Nielsen har sendt redaktionen den mail, han sendte til skolelederne og de faglige foreninger dagen inden den endelige beslutning i byrådet. 

I mailen understreger han, at det alene skal ses som et forslag til, hvordan skolerne kan hente de ekstra penge, som de nye besparelser indebærer, at skolerne kan droppevikardækningen i de store klasser. 

"Det lille ord FX bliver ikke altid læst, og derfor kan det blive tolket, at de opremsede emner er en SKAL-opgave for skolerne. Det er vigtigt at præcisere, at det handler om eksempler på hvad der KAN ske på skolerne", skriver skolechefen i mailen med reference til, at der i bilaget til beslutningen står (se billedet øverst i artiklen):

Dette (besparelserne, redaktionen) findes ved fx

- Basar aflyses

- FFF møder flyttes til efter kl. 14

- Aflysning af pædagogisk weekend

- Aflysning af timer i stedet for vikardækning for de ældste elever

Skolechefen skriver også i mailen, at politikerne i byrådet "har en en bevidsthed om at de fastsætter rammen og skolerne udmønter". 

"Der vil eksempelvis være skoler, der stadig tager på pædagogisk weekend, mens andre aflyser, der vil være skoler, der ser på vikardækningen, mens andre kører videre som hidtil", står der videre i mailen fra Regin Holm Nielsen.