Anmeldelse:

Skoven, sindet og det, der ligner ...

Sarah Engells nye dystopiske ungdomsroman har videnskabsetik og klimaangst som bagtæppe,
mens den skarpt og omsorgsfuldt kigger de unge teenagere over skuldrene.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det er sidste skoledag i 9. klasse, og Ask er klædt ud som Salvador Dali. Masken med overskægget er cool nok, men den røde heldragt er et nummer for lille og strammer i skridtet.

Fakta:

Skoven

Forfatter: Sarah Engell

188 sider

160 kroner

Forlag: CarlsenPuls

Det er imidlertid ikke kun i teenageskridtet, at det strammer i Sarah Engells nye medrivende og vedkommende ungdomsroman. Tilværelsen er generel svær for hovedpersonen Ask, for nu at sige det mildt. Moren er død af kræft, og den distræte og konfliktsky forskerfar er mere optaget af sine mystiske, kontroversielle forsøg med planter og gensplejsning end af sin teenagesøns sorg og generelle velbefindende. Dertil kommer præstations- og karakterangsten i skolen, de betændte klasserelationer, rivaliseringen med den tidligere ven Oliver - og ikke mindst forelskelsen i Emma.

En kort stund er Ask alligevel optimistisk. Skolen er slut, Emma flirter vist med ham, og han øjner lys og håb. Men inden længe eskalerer udfordringerne, og handlingen bevæger sig fra det svære ungdomsunivers til store (klima-)krisescenarier om liv og død, med stærke paralleller derimellem. For mens klassen fester i Dyrehaven, forsvinder Emma ind i skoven og vender ikke tilbage. Og da en hvid kanin (en kærlig hilsen til en vis Alices vej ind i Eventyrland) fører Ask dybere ind i skoven, ændrer både stemningen og dagsordenen sig; skoven knirker og knager, dyrene forekommer menneskelige, og planter og træer vokser med uvirkelig hast og lukker sig om de unge. Og alt imens at stemningen fortættes og uhyggen effektivt tager til, vender siderne i bogen sig selv...

Imens stemningen fortættes, og uhyggen effektivt tager til, vender siderne i bogen sig selv...

Med 'Skoven' har Sarah Engell atter leveret et godt og velskrevet bud på en stærk litteraturoplevelse for udskolingselever - og for deres dansklærere. Med relevante temaer, veldrejede spændingskurver og intertekstuelle henvisninger er der masser at kaste sig over i den mørke og dystopiske fortælling; et sci-fi-drama om håb, optimisme og katastrofale konsekvenser, når mennesket forsøger at beherske naturen. Og selvfølgelig om ungdomsliv og ungdomssind, som gør ondt - men gør godt at læse!