Karakterer

Ved 9. klasses afgangseksamen i dansk, engelsk og matematik har etnisk danske elever i gennemsnit et karaktergennemsnit, som er 24 pct. højere end ikke-etnisk danske elever, når karaktererne opgøres med 7-trinsskalen. Men på Dansk Erhvervs lineære skala, bliver forskellen på karaktergennemsnittene kun 12 pct.

Dansk Erhverv: Karakterskalaen forstærker ulighed i skolen

Organisationen Dansk Erhverv har regnet på karakterfordelingen ved 9. klasses afgangseksamen, hvis skalaen var lineær fra 1 til 7 i stedet for med store spring i mellem nogle af tallene. Det halverer fx  forskellen i karaktergennemsnit mellem etnisk danske og ikke-danske elever.

Offentliggjort Sidst opdateret

Den nuværende - udskældte - karakterskala fordobler forskellene mellem for eksempel piger og drenge og mellem etnisk danske elever og ikke-etnisk danske. Det siger organisationen Dansk Erhverv, der i en ny analyse har omregnet afgangskaraktererne fra 9. klasse til en lineær skala. 

”Det er dybt problematisk, at vores karaktersystem holder dem nede, der allerede har de svært, og løfter de grupper, der i forvejen er foran. Vi arbejder for et uddannelsessystem, der gør alle så dygtige som muligt, og her ser det ud til, at vores karaktersystem udgør en sten på vejen", siger uddannelses- og forskningspolitisk chef Mads Eriksen Storm.

Syv-trinsskalaen er som bekendt lavet med uregelmæssige mellemrum mellem karaktererne, sådan at -3-karaktereren er en form for ekstremkarakter, som er hele tre point dårligere end den næstlaveste karakter, 0'et. Og midt på skalaen er der igen langt mellem 4-tallet og 7-tallet og mellem 7- og 10-tallet. Dansk Erhverv har i sin analyse i stedet lavet en skala fra 1 til 7.

Piger har i gennemsnit 10 procent højere karaktergennemsnit ved eksamen i 9. klassse i dansk, engelsk og matematik. Men når Dansk Erhverv omregner til sin lineære skala, bliver forskellen kun 5 procent. 

Når man sammenligner etnisk danske elever med ikke-etnisk danske, har de entisk danske elever i gennemsnit 24 procent højere karaktergennemsnit. Den forskel reduceres til 12 procent på Dansk Erhvervs skala.                                                                    

"Hvis man i stedet benyttede sig af en lineær karakterskala uden spring, ville karakterforskellene mindskes og dermed ville karakter-uligheden for både køn, etnicitet, og social baggrund blive halveret", fremhæver Dansk Erhverv.