Anmeldelse
Undervisningen i indskolingen
Fag og pædagogik i indskolingen
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Bogen har indlæg fra mange forskellige fagfolk inden for 0. til 3. klasses pædagogiske felt. Efter et indførende kapitel om vigtigheden af at skabe en sammenhæng mellem børnehave, indskoling og skolefritidsordningen og en beskrivelse af arbejdsfelterne og dagligdagen i børnehaveklassen beskæftiger forskellige forfattere sig med de enkelte fag og integreringen af disse fra 1. til og med 3. klasse. De to største fag, dansk og matematik, kommer først, men det er bemærkelsesværdigt, at de har fået nogenlunde samme plads som alle de andre fag, der findes i de første skoleår. Fokus for de enkelte kapitler er faghæfterne Fælles Måls beskrivelser, som bliver konkretiseret ud fra eksempler på undervisning.
Bogen fremstår efter min mening som en overskuelig håndbog for lærere og pædagoger, som skal have overblik over indskolingsfeltet, og som har brug for at forholde sig såvel praktisk som velbegrundet til dagligdagen med børn og forældre. Den giver en genvej til det stof, som Fælles Mål formidler, men som kan være vanskeligt tilgængeligt, da ingen spænder over hele det brede felt af fag og områder. I børnehaveklassen forventes det, at barnet bliver udviklet som et helt menneske, selv om en enkelt pædagog har ansvaret for og som regel også udfører den største del af det praktiske arbejde med børnene. Jeg kan forestille mig, at børnehaveklasselærere, som er nye inden for feltet, kan have stor glæde af bogen. Det samme gælder lærerteam i de små klasser, hvor få lærere ofte skal dække hele spektret. På den anden side byder Fælles Mål-hæfterne på en langt større fordybelse i didaktik og metodik, og hvis man vælger udelukkende at orientere sig ved hjælp af denne bog, vil der være fare for at overse vigtige nuancer og sammenhænge.