Koncentration under dagens opgaveafprøvning i dansk som andetsprog i Holbæk
Klaus Holsting
Test af testopgaver i dansk som andetsprog
Næsten alle de tosprogede elever i 8. og 9. klasse på Bjergmarkskolen i Holbæk droppede Eid ul-Adha-fridagen i dag og deltog i stedet i afprøvningen af opgaverne til de nationale test i dansk som andetsprog.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Der blev grinet og tjekket både Facebook og nye indiske film på Youtube ind til allersidste minut, men da it-vejleder Søren Meinert gav lov til at trykke på startknappen, blev der stille i de to lokaler på skolen, der i sidste og denne uge er omdannet til testlokaler. Der blev læst små historier og fagtekster, arbejdet med grammatik og stavning og betydningen af danske ord og vendinger.
Yosef Elfil fra 9.b er den første, der forlader testlokalet:
"Der var da nogle talemåder, jeg ikke lige havde hørt før, men jeg tror, jeg klarede mig rigtig godt", mener han. Han syntes, opgaverne var lovlig lette. Men de er faktisk heller ikke beregnet for 9. klasse. De kommende frivillige nationale test i dansk som andetsprog er beregnet til 5. og 7. klasse. For at sikre, at der er opgaver nok til alle sværhedsgrader, bliver opgaverne afprøvet helt op til 9. klasse og helt ned til 3.
"Det her er en mulighed for jer, fordi testen kører efter nøjagtig samme system som biologi- og geografi-afgangsprøverne, som I snart skal op til. Jeres klassekammerater har ikke prøvet det system før, men det får I chancen til nu", forklarer Søren Meinert dagens 9. klasse-elever.
Hver elev skal afprøve fem opgavesæt, og det betyder, at hvis de ikke dropper fridagen i anledning af dagens muslimske helligdag, så skal de tage testopgaverne en anden dag. Kompromiset er blevet, at de kan komme og gennemføre de planlagte to opgaveafprøvninger, og så kan de holde fri resten af dagen.
Det er første gang, Bjergmarkskolen kører opgaveafprøvninger til de nationale test, og Søren Meinert synes, teknikken har fungeret rimeligt. Et par gange går systemet i stå for en elev, så de må trykke på F5-knappen og få en ny opgave, men nogen større nedbrud har der ikke været. Systmet er beregnet til at booke testtider for enten en årgang eller en klasse, men Bjergmarkskolen har selv udtænkt en smart måde at trække de tosprogede elever ud på. Søren Meinert har også foreslået Skolestyrelsen at tage måden med bookingvejledningen, men det er ikke sket endnu, så i stedet har han fortalt om det til sine it-vejlederkolleger.
For meget læsestof til de yngste
Kirsten Seloy er dansk som andetsprog-lærer på skolen, og hun synes, testopgaverne virker fine, bortset fra at der er lidt for meget læsestof til de yngste elever i 3. klasse:
"Men det har været godt for børnene. 3. klasserne færdedes hjemmevant her i sidste uge, kom hver morgen og loggede sig på, så når de senere skal til rigtige test, så ved de lige, hvordan man kan gør og slipper for eksamensskræk. De har lært, at det er en god ide at starte med at læse og forstå teksten, og at det er en god ide lige at gå lidt op eller ned i teksten og lede efter et svar".