Debat
Foredrag med Ane Lynge Jorlén
At det var kvinder med stor viden om mode, beklædning og det der rører sig i tiden, der var foredragsholdere ved Danmarks håndarbejdslæreforenings 50 års jubilæum, er vel ikke nogen overraskelse. Alligevel formåede den første at få debatten igang om, hvor grænsen for mode og kunst går.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Spændende foredrag med Ane Lynge Jorlén
Som første foredragsholder ved Danmarks Håndarbejdslærerforenings 50 års Jubilæumsarrangement havde vi fornøjelsen af en spændende kvinde med fingeren på modens puls.
Modeforsker Ane Lynge Jorlén har kureret den netop afsluttede udstilling Clash på Heart i Herning. Hendes oplæg tog selvsagt sit udgangspunkt i netop denne udstilling, men trak også mange linjer bagud og frem i tiden.
Vi blev ført igennem flere årtier af mode og den betydning moden har for os alle i forhold til social status, kulturelle normer og behovet for at være toneangivende eller direkte provokerende i et samfund der hele tiden er i forandring.
Beklædning har ind til for 5-6 årtier siden udelukkende haft status som beskyttelse, markering af social status eller ønske om socialt tilhørsforhold, kombineret med et ønske om at fremstå så attraktiv som muligt. Først inden for de sidste 25 år er der i Danmark lavet udstillinger, hvor beklædning er blevet betragtet som kunst på lige fod med udtryksformer, vi traditionelt betragter som kunst.
Den første udstilling, hvor beklædning stod side om side med malerier, var udstillingen på Ålborg Kunstmuseum i 1989 med Erik Mortensens kjoler og den hidtil sidste udstilling var som nævnt Clash i Herning på Heart.
De, der ikke selv havde haft lejlighed til at se udstillingen på Heart, fik et fint indblik i udstillingens temaer. For mig, var fremtidens beklædningsvisioner klart det, der satte flest tanker i gang. Vores normer for, hvor grænserne for beklædning går, blev gentagne gange sat på prøve og endte hver gang ud i en erkendelse af, at beklædning ikke kun har funktion, men i høj grad formår at række ud over form, funktion og kultur.
Foredraget var en fin opdatering til os alle. Vi skal alle turde bevæge os ud over vores komfortable socialt sikre zone og sammen med eleverne bevæge os ind i et univers, hvor beklædning kan mere end beskytte, være til nytte og knytte os til dem vi gerne vil ligne.
Har man lyst til at lade sig inspirere, pikere og forundre, så kommer der en ny spændende udstilling kureret af Ane Lynge Jorlén i Rundetårn med forventet fernisering slut august 2015.