Fordomme og stereotyper
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Som lærere skal vi i et stadig større omfang lære at omgås mennesker, som kommer fra mange forskellige miljøer, hvilket gør det ekstra vigtigt for os, at vi kan navigere inden for forskellige kategorier, stereotyper og fordomme, som vi skal lære at skelne fra hinanden. Vi har alle vore fordomme eller forforståelser, når vi møder andre mennesker, og vi bliver igennem læsningen af denne nye bog konfronteret med dem ved hjælp af forskellige eksempler om etnicitet, køn og handicap.
Igennem de mange velskrevne kapitler føres læseren grundigt ind i de kategorier, stereotyper og fordomme, hverdagssproget myldrer af, og vi ser på sammenhængen mellem disse og diskrimination. Det er vigtigt for os alle at lære at se disse sproglige kategorier og opøve en kristisk bevidsthed om dem. Hvad lærer vore børn i børne- og ungdomsbøgerne eller fra computerspil og massemedier? Hvilken rolle spiller forældre, børnehaver og skoler, når det kommer til indlæring af fordomme?
Fordomme og stereotyper oplagres gennem generationer, men kan og bør ændres! Skal vi leve i fredelig sameksistens i vores globaliserede verden, er vi nødt til at tænke over, hvad vi siger om hinanden og til vore børn og unge. Fordomme om anderledes mennesker eller tilsyneladende uskyldige vittigheder om dem fremmer ikke ligefrem harmonisk samvær. Måske er det netop derfor, at denne bog er så vigtig for pædagoger og lærere, ikke mindst dem, der underviser i dansk som andetsprog og i samfundsfag.