Anmeldelse

Bliv klogere på læreruddannelsen

Tænk sig, at alle ”velfærdsstuderende” kan læse om lige præcis deres uddannelses udvikling gennem tiden. Det er virkelig et prisværdigt projekt og et stort bidrag til vores velfærdssamfund.

Publiceret

Fakta

Velfærdsuddannelser - Fra enevælde til konkurrencestat

Forfatter: Kurt Jacobsen

349,95 kroner

432 sider

Gads Forlag

Velfærdsuddannelser – fra enevælde til konkurrencestat er en interessant, relevant og prisværdig udgivelse. Kurt Jacobsen beskriver, som titlen angiver, den historiske og politiske udvikling for de uddannelser, vi i dag betegner som velfærdsuddannelser, helt tilbage fra begyndelsen i 1700-tallet.

Bogen giver et unikt indblik i, hvorfor man i 1787 tænkte, at en jordemoderuddannelse skulle etableres, og hvordan den blev efterfulgt af en læreruddannelse i 1791. En del af de elementer som uddannelsen til lærer indeholdt dengang, er også at finde i dag. For eksempel det, at uddannelsen varer fire år, og at man som studerende skal i en eller anden form for mesterlære. I dag kalder vi det praktik.

Indholdet i læreruddannelsen var fra starten båret af kristendom. Kristne værdier var grundpillerne i både skole og læreruddannelsen, men at kunne læse og skrive var også fundamentale kompetencer, som lærere og elever skulle besidde og som var afgørende for om et samfund kunne udvikle sig. Gud, læsning og skrivning har en særlig tyngde og fylde i ældre tiders læreruddannelse.

Bogens formål er at beskrive, hvordan velfærdsuddannelserne forandrer og udvikler sig over tid. Bogen er et bestillingsarbejde fra Københavns Professionshøjskole, som opstod, da man i 2018 valgte at slå to professionshøjskoler sammen. Bag den fusion ligger mange forudgående års sammenlægninger, flytninger, nedlæggelser, omstruktureringerne og nyudviklinger af mange forskellige velfærdsuddannelser. Hele denne udvikling ønskede Københavns Professionshøjskole at beskrive, som et bidrag til og en manifestering af velfærdsuddannelser i et bredere perspektiv. Derfor har udgivelsen sit fokus rettet mod Københavns Professionshøjskoles tilblivelse og institutionelle udvikling, men samtidig beskriver bogen også de nationale strømninger og politiske beslutninger, der har været i forhold til læreruddannelsen gennem tiden. Det er en stor styrke for bogen.

Så god læselyst. Du bliver klogere på din uddannelse og det samfund du lever i.