Anmeldelse
Børn i Danmarkshistorien
Pragtbog om børn i Danmarkshistorien
Her får vi en underholdende og lærerig fortolkning af livet for danske børn gennem tiderne baseret på et righoldigt kildemateriale.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Nils Hartmann har lige fra begyndelsen af forfatterkarrieren næret en stor og oprigtig interesse for ”verdens børn”. Især arbejdet som undervisningskonsulent for Unicef Danmark bragte ham til mange egne af verden. Det har givet masser af inspiration til at formidle nogle af de mange indtryk, han har fået, og altid med en stærk solidaritet med børnene. Nils Hartmann har udgivet en række publikationer med udgangspunkt i, at børn har rettigheder, at børn ikke må misbruges, og at børn har brug for fred.
Fakta:
Titel: Børn i Danmarkshistorien
Forfatter: Nils Hartmann
Illustrator: Christian Højgaard
Pris: 200
Sider: 176
Forlag: Gyldendal
”Børn i Danmarkshistorien” er en typisk Nils Hartmann-bog, hvor indsigt, viden, nysgerrighed og overblik kommer læseren i møde, så det er en sand fornøjelse. Bogen er inddelt i fem store afsnit: Oldtidsbørn, Middelalderbørn, Renæssancebørn, Enevældsbørn og Nutidsbørn. Efter hvert afsnit finder man to sider med ”Spor fra …” og to sider med en tidstavle, der indeholder en side om Danmark og en side med ”Udblik fra verden”.
Enkelte personer er også trukket frem, blandt andre Natalie Zahle, og der er også en dreng ved navn Nils, der fortæller om sin skolegang fra 1949 og frem. Bogen indeholder også et afsnit om børns rettigheder, værd at vide – lille leksikon, litteraturliste og inspiration plus link. Endelig finder man selvfølgelig billedfortegnelse og register.
Christian Højgaards mange levende og fine illustrationer gør sammen med billeder, tidstavler, med mere hvert enkelt opslag interessant og spændende at læse og kigge i – også for voksne. En pragtbog, intet mindre!
Bogen vil være fortrinlig til selvlæsning/-studium og gruppearbejde, men den vil også i bidder være relevant med læreren som moderator.
Nils Hartmann har leveret mange beretninger om verdens børn igennem årene. ”Rohani må ikke dø”, ”Fatimas hånd” og ”Man ta’r, hvad man har” er alle sammen bøger, der fortæller om børns vilkår under andre himmelstrøg. Også de fire billedbøger om ”Danmarkshistorien” og ”Verdenshistorien” er markante værker fra Danmark og verden. Menneskerettigheder, retfærdighed og venskab har været Nils Hartmanns yndlingsemner igennem hele det store flotte forfatterskab.