Anmeldelse

Kuplen, Muren, Graven Jerusalem som helligsted for tre religioner

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jerusalem er helligsted for både jøder, kristne og muslimer. Byens historie gemmer på en lang række traditioner, der har været med til at forme hver enkelt af de tre religioners identitet, og som samtidig har været med til at bibeholde deres modsætningsforhold til hinanden. Og som Herbert Pundik citeres for i en artikel fra 1990, så har byen lagt navn til en psykose eller rettere hysterisk tilstand, som pilgrimme kommer i, når de kommer til deres religions absolutte helligsted. Derfor er et begreb som tolerance ikke noget, som man kender til i Jerusalem. Som læser får man en for­nem­melse af Jerusalem som et sted, hvor de mytologiske forestillinger er levende og bestemmende for nutidens religiøse og politiske virkelighed.

»Kuplen, Muren, Graven« belyser i et historisk og nutidigt perspektiv den enkelte religions fore­stillinger om byen og den kultiske praksis i flotte billeder, grafik, kort, fremstilling og tekster. Bogens kapitler er parallelt opbygget, så der kan arbejdes på tværs af religionerne, men de kan læses uafhængigt af hinanden. Sidste halvdel af bogen rummer en generel præsentation af hver af de tre religioner med tilhørende tekster, historiske oversigter, mini-terminologisk ordbog med videre. Det hele er lige til at gå til, lidt traditionelt i opbygning og stofudvælgelse, men nøgternt, sagligt og skrevet i et letforståeligt sprog. Det er så oplagt at bruge bogen til projektorienteret undervisning. Bogen er primært tænkt til brug i religionsundervisningen på de gymnasiale uddannelser og på lærerseminarier og er oplagt til et samarbejde med faget historie. For hvad er myte, og hvad er egentlig historisk sandhed, og kan en historisk sandhed ikke også bygge på en mytologisk fortælling? Det er altså en meget god bog om et spændende emne, så som lærerens baggrundsviden og inspiration, ikke mindst på grund af de flotte farveillustrationer, bør denne bog stå på lærerbiblioteket på enhver folkeskole. Jeg nød i alt fald at læse bogen!