Anmeldelse
Den finske vinterkrig 1939-1940
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er sikkert de færreste, som i dag er klar over, hvad der skete i Finland i perioden op til starten af den anden verdenskrig, og hvilke rædsler den finske befolkning blev udsat for i den sammenhæng.
Hvis man fortæller, at mindst 70.000 finner mistede livet i kampene mod de sovjetiske tropper i den korte, men hektiske krig fra slutningen af november 1939 og de næste cirka tre måneder frem til fredsafslutningen i starten af marts 1940, får man et indtryk af krigens omfang.
Hele denne krigs forløb, indledende med de historiske forudsætninger, er substansen i denne bog, som primært beskriver de militære begivenheder, mest set fra den finske side gennem for eksempel den finske general Mannerheim, men også livet blandt menige finske soldater i kampen mod overmagten. Bogen beskriver også svaghederne ved den sovjetiske hær, hvor udrensninger, militære fejldispositioner og uvidenhed gav et overraskende stort tabstal. Men samme sovjetiske hærs tilsyneladende »uendelige« mandskabsstørrelse gjorde selvfølgelig i den sidste ende forskellen sammen med en mere koncentreret indsats.
Resultatet blev, at Finland måtte afgive store landområder både nord og syd for Ladogasøen, blandt andet Vyborg. Befolkningen i disse områder blev evakueret til det øvrige Finland.
Alt i alt er der tale om en interessant bog i forståelsen af såvel Finlands som Sovjetunionens historie, men bogen giver også et eksempel på, hvordan en konflikt kan udvikle sig mellem to nabolande, der har forskellige forudsætninger.
Det er en bog, som kan anvendes af den interesserede lærer som baggrundsmateriale i forbindelse med emner som »Sovjetunionen i tiden før, under og efter anden verdenskrig« og »Staten Finlands historie«.