Anmeldelse

Årsagerne til Den Kolde Krig

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Traditionel historiefortælling har det med at koncentrere sig om konger og krige. Det er, hvad denne bog gør. Den handler først og fremmest om Den Kolde Krigs diplomatiske spil og den militære oprustning, som samtidig fandt sted. Krigens to modpoler var datidens supermagter, USA og Sovjetunionen. De raslede med sablerne hen over et delt Europa, som i vest var domineret af USA, og hvor Sovjetunionen på traditionel, imperalistisk vis fastholdt staterne i Østeuropa som kolonier bag et jerntæppe.

Verden var klart opdelt i øst og vest. Propagandamaskiner holdt liv i fjendebilleder på begge sider. De to supermagter stod for helt uforsonlige ideologier.

Tidsmæssigt handler bogen om perioden fra afslutningen af Anden Verdenskrig til og med 1953, hvor Koreakrigen slutter med en våbenhvile.

Bogen giver en klar analyse af årsagerne til Den Kolde Krig. Der er en redegørelse for den langvarige konflikt, som flere gange truede med at blive til en regulær krig, men som netop forblev en krig uden militære kamphandlinger mellem supermagterne, fordi der blev opretholdt en hårfin balance i våbenkapløbet.

Denne bog er velskrevet og et spændende og brugbart indslag i historieundervisning i folkeskolens afgangsklasser. Der er masser af gode billeder, oversigtskort og facts. Bogen er skrevet af en britisk forfatter, der tager udgangspunkt i britisk historiefortælling og historiesyn på især Anden Verdenskrig.