Katja Holmaa valgte oprindeligt billedkunst på læreruddannelsen, fordi sløjd og håndarbejde lige var lagt sammen, da hun gik der.

Stafet: Katja har arbejdet med skrot længe inden hun blev lærer

Sidste måned sendte Mitte Gouffre stafetten videre til Katja Holmaa, fordi hun "er dygtig og ivrig efter at lære nye ting, interesseret i faget og har god energi". 

Offentliggjort Sidst opdateret

Da Katja Holmaa begyndte på læreruddannelsen i 2006, var sløjd og håndarbejde lige blevet slået sammen, og det hele virkede så løst, at hun valgte billedkunst. Hun havde ellers flere år bag sig på Opgang 2, hvor hun havde arbejdet med genbrug og skrotdesign og lært at skrue og forarbejde gammelt glas, jern og metal, hun havde hentet på havnen.

Efter et antal år på skoler i Aarhus-området, hvor hun underviste i billedkunst og håndarbejde, rykkede hun til Sjælland og fik et udvidet maskinsikkerhedskursus, og nu har i syv år undervist i håndværk og design, de seneste tre år på Sct. Jørgens Skole i Roskilde.

Hvad optager dig mest i dit arbejde lige nu?

Lige nu er jeg meget optaget af progressionen i faget. Når der er så stor forskel på vilkårene for faget rundt om på skolerne, så kommer der en kæmpe skævvridning. Det er meget tydeligt her efter eksamen, hvor nogle lægger flotte billeder op af det eleverne har lavet, og man så får at vide, at de har haft to uddannede lærere på alle årgange og et godt budget. Det giver jo helt andre muligheder.

Stafet fra H&D-nyhedsbrevet

Denne artikel stammer fra det månedlige nyhedsbrev til håndværk og designlærere.

Vi har valgt at lægge den online, men resten af nyhedsbrevet skal du tilmelde dig for at få - se den grønne boks.

Mød flere h&d-lærere fra stafetten:

Multihåndværkeren Shamirra Aisinger

Kajakbyggeren Claus Eriksen

Diodemesteren Rasmus Ricki Christensen

Mitte som hele tiden sætter sig ind i nye teknikker

Kravene til prøven er for mig helt overdrevne i forhold til de rammer, vi har for faget mange steder. Og det er endnu tydeligere med den årgang, vi har lige nu, som har mistet mange timer under corona og har store huller, som vi ikke kan nå at fylde ud på valgfaget.

Jeg synes, der burde være krav om to lærere på alle årgange og ordentlige vilkår, for eleverne mister motivationen og kan ikke nå at lære det de skal, når de hele tiden skal vente på at få hjælp.

Hvilket projekt har du lavet med eleverne, som du er mest stolt af?

Vi har haft et fint lille projekt om verdensmål på 3. og 6. årgang, hvor vi har arbejdet med, hvad forurening gør ved havet. Eleverne har nålefiltet billeder, hvor de har lavet dyr og arbejdet plastik fra citrusnet ind i, så det ser ud som om dyrene er fanget i nettet. Det er blevet virkelig vellykket, for det har været overskueligt og eleverne har været meget optaget af det, fordi de kunne se, at de kunne få et flot resultat samtidig med, at billederne har et stærkt budskab.

Hvad ville du købe til dit lokale, hvis du fik 30.000 kroner?

Der er ingen tvivl om, at jeg ville opgradere vores metalværksted. Vores lokale blev bygget om for nogle år siden af skrivebordsarkitekter, så vi har fået gas til et naturfagslokale, der ikke kan bruges til en esse, og vi har hverken metalfile eller metalhammer. Det betyder, at vi kun kan klippe i dåser og smelte koldemalje på kogeplader. Det er drønærgerligt.

Hvad er det fedeste håndværk, du har stående hjemme?

Hvis det skal være noget, jeg selv har lavet, så må det være en dejlig lædertaske, jeg har lavet efter mdoel af de gamle 70'er-tasker, som mange pædagoger, lærere og datidens 'hipstere' gik med. De koster en bondegård idag, men kræver over mange timers arbejde, da alt er håndværk. Jeg brugte cirka halvanden måned og det var hver dag.

Og ellers er jeg helt vildt glad for et teaktræsskab, vi har, som er godt gammelt dansk design fra dengang, man virkelig brugte tid på design og håndværk i 50’erne. Det er virkelig et lækkert stykke snedkerarbejde.

Figurerne ovenpå skabet er et par dyrepuslespil, som min søn har skåretpå dkupørsav. Det er et børnehåndværk, jeg holder meget af, og i min håndholder jeg en træfigur, jeg købte hos en træskærer i Berlin.