Forlig: Mere læsbare lønsedler og medindflydelse ved reform

Lettere gennemskuelige lønsedler er et af flere emner, som de kommunale arbejdsgivere og de kommunale ansattes forhandlere i dag blev enige om at tage fat på. De har indgået en række mindre delforlig.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Delforligene skal indgå i den samlede overenskomst. Det betyder, at det kun bliver gældende, hvis hele overenskomsten bliver vedtaget.

Mange lærere og andre kommunalt ansatte har svært ved at forstå lønsedlerne. Det ønsker både arbejdsgiverne og de ansattes fælles organisation KTO at gøre noget ved. Derfor er blev der ved dagens overenskomstforhandlinger nedsat et udvalg, der skal komme med bud på, hvordan de kommunalt ansattes lønsedler bliver lettere at forstå.

Derudover skal udvalget vurdere, om det er en god idé at gå over til elektroniske lønsedler. På den måde kan lønmodtageren få mulighed for at få uddybende information om de enkelte tal på lønsedlen.

I forbindelse med strukturreformen er parterne blandt andet blevet enige om at forbedre tillidsrepræsentanternes vilkår, så de får bedre mulighed for at gå til møder i omstillingsperioden frem til reformen træder i kraft. Desuden er der enighed om at etablere midlertidige hovedsamarbejdsudvalg på tværs af de kommuner, som skal lægges sammen.

Parterne blev også enige om en aftale for, hvordan man sikrer, at arbejdsgiverne finder de nødvendige lønstatistikker frem, når der de lokale lønforhandlinger skal i gang. Som noget nyt skal dette ske mindst én gang om året.

KTO har ønsket reguleringsordningen videreført, men sådan, at forskellen mellem lønudviklingen i det offentlige og på det private arbejdsmarked udmøntes 100 procent. I den forbindelse blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på de problemer, ordningen giver kommunerne i deres budgetlægning. Kommunerne ønsker at få ændret reguleringsordningens opgørelsesperioder, så får mulighed for at tage hensyn til det, når de lægger budgetter.