Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
På Moesgård Museum er der 21 Unesco-samlinger, som skoleklasser kan få lov til at låne. Samlingerne giver mulighed for på en håndgribelig måde at arbejde med uhåndgribelige størrelser som internationalisering, globalisering og tredjeverdensforhold. De er indsamlet af fagfolk, og antropolog Thomas Fibiger, der er ansat ved museet, har blandt andet sammensat en samling fra Bahrain.
Hvad er det, de her samlinger kan?
»De kan give eleverne noget baggrund og forståelse for aktuelle og kulturelle forhold rundt om i verden. Samlingen fra Bahrain fortæller således om politiske, religiøse og kulturelle forhold«.
Hvad består samlingerne af?
»De består af materielle effekter med forskellige emner. Eksempelvis i den fra Bahrain finder du en kasse med religiøse genstande. I Shia-islam er der mange ritualer forbundet med religionen, og der benyttes disse genstande«.
Hvordan kan lærerne arbejde med de her materialer?
»Med samlingen kommer der også tekster om landets baggrund og de forskellige genstande. Der er også fotos, musik, filmklip og aktivitetsforslag til, hvordan klassen kan arbejde med effekterne, og hvad den selv kan lave på skolen. Eksempelvis en udstilling, som resten af skolen kan besøge. Eleverne kan iklæde sig dragter fra Bahrain. De kan lave mad ved hjælp af samlingen, hvor der både er opskrifter og traditionelt køkkengrej. De kan sågar indrette en bahrainsk dagligstue, så eleverne kan se, hvordan folk bor i Bahrain«.
For at låne en af de 21 samlinger eller læse mere besøgetnografika.dk
cde@dlf.org