Anmeldelse

Stjerner

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Citat fra bogen:

Et sort hul indeholder et super-tungt stof, som suger alt til sig. Også lyset. Derfor er der helt mørkt nede i hullet.

Det er vist en ny forklaring på et svært gennemskueligt astronomisk fænomen, og for elever på 7-11 år, som bogen angives at være skrevet for, vil det være uforståeligt. I det hele taget findes der i den opremsning af facts, som teksten består af, mange begreber og faglige termer, som ikke kan forudsættes at være kendt, og hvis betydning ofte ikke afklares.

På indholdssiden forsøger bogen at gabe over meget. I løbet af 35 sider, hvoraf en del er prydet af større og mindre illustrationer, kommer vi det meste af astronomien igennem. De gamle egyptiske og græske stjernekiggere samt Kopernikus, Galilei og Tycho får lov at tegne den historiske udvikling. Vi bevæger os rask fra det direkte observerbare og derfor til en vis grad konkrete som planeter, stjerner og årets gang til de særdeles abstrakte fænomener som big bang og sorte huller. Horoskoper og ufoer bliver der også plads til.

Teksten er opsat i to spalter, som er delt op i afsnit på nogle få linjer, så det nærmest kommer til at se ud som vers. Det virker som en god idé og letter læsningen af en tekst, som ellers på grund af mange nye fagudtryk vil være svær at få mening i for en hel del af eleverne.