Anmeldelse
Primus
Almen studieforberedelse i grundforløbet
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Springet fra at være skoleelev til at være gymnasieelev kan være stort og svært. De faglige krav er til dels ukendte, og nye fag kommer til. Den nye gymnasiereform fokuserer på denne overgang ved at indføre et nyt område: Almen studieforberedelse. Det er ikke et nyt fag, men en timeramme, inden for hvilken fagene arbejder sammen. I grundforløbet (et halvt år) fylder det 20 procent, derefter i studieretningerne ti procent i hvert af gymnasieårene. Altså et vigtigt område, der skal kvalificere gymnasieårene og pege fremad mod overgangen fra gymnasieelev til studerende.
Bogen her er en grundbog, en elevbog, til brug i undervisningen. Den introducerer den almene studieforberedelse i grundforløbet og retter sig i sit sprog og tilgang til eleverne mod den nye unge 1.g'er. Den er skrevet af to erfarne gymnasielærere, der også er kendte i vejlederkredse.
Eleverne præsenteres for de tre hovedområder: Humaniora, naturvidenskab og samfundsvidenskab. De tre hovedområders særkender og deres gennemslag i gymnasiets fagrække skal kombineres i behandlingen af de emner, der tages op i klassen som emneundervisning med vægt på faglighedsbegrebet. Der opbygges en forståelse for taksonomiske niveauer som redegørelse, analyse og vurdering. De tre års arbejde bindes sammen af en obligatorisk studierapport, som danner grundlag for en mundtlig prøve i et selvvalgt emne. Studierapporten udarbejdes løbende af elev og lærere og er den røde tråd frem mod studieparathed efter gymnasieårene. Bogen kommer omkring alle disse indholdselementer og er en brugsbog med tekstafsnit, opgaver efter hvert afsnit samt leksikonafsnit og stikordsregister.
Bogen er interessant for vejledere og lærere i folkeskolen, når der skal snakkes med elever og forældre om de boglige krav og nye fag og tænkemåder, der venter en, hvis man vælger gymnasiet og studentereksamen. Den er et godt udtryk for udviklingen i gymnasiets undervisning.