Anmeldelse

Introduktion til informationssøgning - om navigation på informationshavet

Ny revideret udgave

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Informationssøgning på nettet er i dag noget, vi bruger hele tiden, og dermed har vi også brug for viden om, hvordan søgninger kan gennemføres og optimeres. Med denne udgivelse får vi en basal introduktion til søgeprocessen, en grundig basisbog om informationssøgning opdelt i en teori- og en praksisdel. Teoridelen indeholder en gennemgang af de grundlæggende begreber om søgning og udformningen af en søgeprofil. Som eksempel laves der en søgning i InfoMedia. Praksisdelen, benævnt Søkortet, har flere eksempler på konkrete søgninger i forskellige databaser som for eksempel Folketinget og EU.

Der tale om en revideret udgave - udvidet, opdateret og suppleret med praktiske eksempler. Opdelingen i mange korte afsnit med hvert sit underemne bevirker, at den vil være egnet som opslagsværk. Indholdsfortegnelsen giver en god oversigt over de enkelte områder.

Bogen er velskrevet, og på trods af en del fagudtryk og den omhyggelige tilgang til emnet er den nem at læse og at orientere sig i. Jeg savner dog mere om billedsøgning og om anvendelsen af det fundne materiale i forhold til ophavsret. Kildekritik indgår implicit i flere af bogens afsnit, men som lærer kunne man ønske mere konkret om netop dette område.

Bogen er udgivet af videnskabelige medarbejdere på Syddansk Universitet. Den henvender sig først og fremmest til journalister og universitetsstuderende, der i forbindelse med opgaver skal i dybden med informationssøgningen. Men til skolebibliotekaren og it-vejlederen, der har brug for at få uddybet kendskabet til internetsøgning, er den absolut velegnet.