Forlig om løn og arbejdstid i Grønland
Efter lange, seje forhandlinger og fire dages strejke nåede Grønlands lærerforening og Hjemmestyret frem til et overenskomstforlig
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Fredag i sidste uge vendte lærerne i Nuuk tilbage til arbejdet efter fire dages strejke. Torsdag nat blev Grønlands lærerforening, Imak, og Hjemmestyret enige om et overenskomstforlig. Hvis lærerne på Grønland stemmer ja til forliget, betyder det en lønforhøjelse på næsten otte procent over tre år inklusive pensionsforbedringer.
Derudover stiger lederne et skalatrin i løn.
Lærerne får også fra næste skoleår en helt ny arbejdstidsaftale.
Indtil den nye arbejdstidsaftale træder i kraft, får lærerne nedsat undervisningstiden.
»Jeg er meget tilfreds med den nye arbejdstidsaftale. Den generelle lønstigning kunne være bedre, men under ét synes jeg, at vi har indgået en rigtig god aftale«, siger Imaks formand Sivso Dorph.
Arbejdstidsaftalen sikrer lærerne arbejdsvilkår, der passer til den nye skolereform Atuarfitsialak Den gode skole, der trådte i kraft ved skolestart i år.
I den nye aftale er der afsat tid til alle lærere til pauser og tilsyn, til sociale opgaver, skole-hjem-samarbejde og møder i samarbejdsudvalg. Derudover er der afsat tid til klasselæreren og pædagogiske udviklingskurser.
»For de fleste lærere kommer undervisningstiden ned på under 700 timer om året. Og så har vi en time forberedelse per time undervisning«, siger Sivso Dorph.
Formand for fagligt udvalg i Danmarks Lærerforening, Jon Kowalczyk, mener, at aftalen umiddelbart ser »helt fornuftig ud«.
»Det er en arbejdstidsaftale, der giver lærerne bedre mulighed for at lave de helt nødvendige ting, der bør være i den samlede undervisningsopgave. Det er den samme problemstilling, som vi lige nu sidder og prøver at blive enige med KL om«, siger Jon Kowalczyk.
Lærernes lønstigning betyder, at en nyuddannet lærer i Grønland går fra en månedsløn på 16.500 kroner til 17.700 kroner i løbet af det næste halvandet år. For en lærer på slutløn betyder den nye aftale, at månedslønnen stiger fra 21.300 kroner til 23.000 kroner. Beløbene er uden pension.
mbtrier@dlf.org