Anmeldelse

Kender du Knud Rasmussen

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter at have læst denne lille spændende bog fra "Det lille fagbibliotek" må man sande de ord, Hans Hedtoft engang sagde: "... Vi er som nomader. Vi rykkede hele tiden teltpælene længere frem. Men målet var nok aldrig endeligt. Men på vores færd ville mennesket hele tiden være i centrum og målet for altings stræben".

Knud Rasmussen var både en drømmer og en nomade. Selv om helbredet ikke var særlig stærkt - han blev ramt af både meningitis, fåresyge og lungebetændelse - udstrålede han hele sit liv en viljestyrke og en åndskraft, der fik ham drevet fremad.

Knud Rasmussen er en af de mest kendte danske polarforskere. Det er i høj grad gennem ham, at vi har fået kendskab til grønlænderne og deres land.

Knud Rasmussen formåede at få udlevet en drøm, som vi alle kan have glæde af. Han fik kortlagt og nedskrevet store dele af eskimoernes liv og færden. Men tænk, hvis han havde fået udlevet en anden af sine drømme, nemlig drømmen om at blive operasanger - hvilke beretninger var vi så ikke gået glip af.

Selv om Knud er i centrum, er det ikke kun ham, det er spændende at læse om. Nogle af de andre kendte polarforskere omtales også, for eksempel Mylius-Erichsen, Jørgen Brønlund og tegneren Harald Moltke.

Bogen er holdt på et nemt læseniveau, uden at det går ud over selve læseoplevelsen. Vanskelige ord er kursiveret - bagerst i bogen er der et par sider med ordforklaringer. Bogen er gennemillustreret, dog uden at illustrationerne får overtaget. De fremstår som et glimrende akkompagnement til den spændende og letlæselige tekst.