Ja til obligatorisk børnehaveklasse

Et tidligere nej er vendt til et ja

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børnehaveklasseforeningen har tidligere stemt nej til en obligatorisk børnehaveklasse. Nu anbefales et ja. Randi Bøyesen fra DLF's hovedstyrelse sidder som næstformand i Børnehaveklasseforeningen. Hun forklarer skiftet således:

- Vi sagde i sin tid nej til obligatorisk børnehaveklasse under Bertel Haarder. Det var fordi, det dengang var et udspil om at sænke den undervisningspligtige alder fra syv til seks år; et spørgsmål om at rykke 1. klasse ned i børnehaveklassen. Når vi vælger at sige ja nu, er det fordi, der ikke nu er en egentlig indholdsbeskrivelse af børnehaveklassen, siger Randi Bøyesen. Hun fortsætter:

- Godt nok er det pålagt kommunerne at lave en børnehaveklasse, hvis der er elever til det, men der er ingen krav om, at den skal ligge i forbindelse med skolen eller reelt skal have noget med skolen at gøre.

Man kan altså risikere i nogle små kommuner, at børnehaveklassen ligger i et hus på en mark langt fra nærmeste skole.

Ole Flyvebjerg er tidligere medlem af DLF's og Børnehaveklasseforeningens hovedstyrelse.

Han er imod den obligatoriske børnehaveklasse. På repræsentantskabsmødet sagde han:

- Der er ingen fordele ved den obligatoriske børnehaveklasse. Det eneste, vi opnår, er en risiko for styring på indholdet i børnehaveklassen fra politisk hold.

Børnehaveklasseforeningen forventer, at den obligatoriske børnehaveklasse bevirker, at der kommer en læseplan og en indholdsbeskrivelse, så kvaliteten i indskolingen kan højnes.

- Men, siger Randi Bøyesen, det er jo lidt underligt at kalde det obligatorisk børnehaveklasse, når der ikke er skolepligt herhjemme, men kun undervisningspligt.

dhs