Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Skole og Samfund, elevorganisationerne, Astma-Allergi Forbundet samt Danmarks Lærerforening er gået sammen om at presse regeringen til at udarbejde bestemmelser for elevers arbejdsmiljø.
Gruppen vil arbejde for, at eleverne inddrages i sikkerhedsorganisationen på skolen, omfattes af dele af arbejdsmiljøloven, eller at der udarbejdes en særlig lov, og at Arbejdstilsynet bliver myndighed også i forhold til eleverne.
Ideen er opstået, efter at undervisningsministeren i forrige uge først sagde, at eleverne skulle omfattes af arbejdsmiljøloven, og senere trak kraftigt i land.
'Vi vil samlet henvende os til alle Folketingets partier i nærmeste fremtid. Der er en tværministeriel rapport på vej om elevers arbejdsmiljø, og den forventer vi os ikke meget af. Vi har tidligere set en tværministeriel rapport, der ikke sagde noget, så vi vil rette henvendelse til politikerne, inden den nye rapport udkommer, i håb om at få politikerne i tale på den måde', siger konsulent i DLF, Peter Blichfeldt.
Den tværministerielle rapport, der er på vej, udarbejdes af repræsentanter fra Arbejdsministeriet, Undervisningsministeriet, Socialministeriet, Sundhedsministeriet, By- og Boligministeriet og Forskningsministeriet.
Store pladsproblemer
'Vi har en lov for burhøns, men ingen for eleverne. Det hænger ikke sammen', siger næstformand i DLF, Tom Egholm.
'Derfor går vi med i dette arbejde. Der skal ske noget. Især er der problemer med arbejdsstedets indretning for eleverne'.
Tom Egholm mener, at det vil være en stor fordel, at Arbejdstilsynet bliver myndighed for eleverne også.
Peter Blichfeldt peger især på pladsproblemer og deraf følgende gener for eleverne.
'Når det gælder rum og plads, er eleverne dårligt stillede. De nye pladskrav gælder udelukkende for nybyggeri, så de kommer ikke mange elever til gode. Ellers er der kun et pladskrav fra 1938, hvor både undervisningen og filosofien var en helt anden. Dengang sørgede man jo for at sende eleverne ud og gennemlufte lokalet grundigt efter hver time. I dag sidder mange elever inde hele dagen i små lokaler, og måske har de endda en våd dynejakke hængende over stoleryggen. Det giver fugt i lokalet. Desuden er vedligeholdelsen mange steder så dårlig, at den eneste reelle mulighed for udluftning er, når et vindue falder ud', siger Peter Blichfeldt.
Han fremhæver også det pædagogiske element i, at eleverne bliver bevidste om deres arbejdsmiljø. Det er dem, der om nogle år skal ud på arbejdsmarkedet.
'At få eleverne med i sikkerhedsorganisationen vil være et godt skridt i den rigtige retning. Jeg tror, de vil være fremragende til at undersøge deres arbejdspladser, fordi de lægger mærke til nogle andre problemer, end skolens ansatte gør', siger Peter Blichfeldt.
'Og elevernes arbejdspladser er ikke for gode. Hvis vi ser på edb-arbejdspladserne, er de desværre alt for ofte bare en computer placeret oven på et gammelt skolebord og med en dårlig stol, der ikke kan indstilles. Kun når det gælder elevernes praktiske arbejde i for eksempel fysik og hjemkundskab, er de beskyttet af arbejdsmiljøloven'.
Han fremhæver også kravet om, at elevernes arbejdsmiljø er kontrolleret af Arbejdstilsynet. I dag er børnenes advokater skolebestyrelsen, der ikke nødvendigvis har faglig viden på området, og embedslægen, der også har mange andre opgaver at varetage.
'Når Astma-Allergi Forbundet er gået med her, er det på grund af de mange børn med astma og allergi, der er i skolen i dag. Det er slemt nok, at en lærer får astma på grund af et dårligt indeklima på skolen, men en elev, der får astma i en tidlig alder, er syg i mange flere år med de konsekvenser, det har for både barnet og samfundet', siger Peter Blichfeldt.
Ministre i samråd
Centrum-Demokraternes (CD) skolepolitiske ordfører Susanne Clemensen har kaldt tre ministre i samråd i uddannelsesudvalget om børns arbejdsmiljø fra vuggestuebørn over skoleelever til studerende. Det er undervisningsministeren, arbejdsministeren og socialministeren, der skal i samråd inden for de næste fire uger. Her vil hun bede dem gøre rede for deres planer på området.
'Det er en mærkesag for CD. Der har været mange modstridende meldinger i pressen i den seneste tid, og nu er debatten nærmest stoppet. Jeg ønsker ikke dette spørgsmål syltet i et udvalg', siger Susanne Clemensen, der også mener, at der skal øremærkes penge i finansloven til indsatsen for et godt arbejdsmiljø for børn og unge.