Slut med lapperier
Byrådet frygtede, at renovering ikke var nok
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Erfaringerne fra Usserød Skole i Hørsholm har været udslagsgivende for beslutningen om at nedlægge Munkesøskolen i Kalundborg. Efter at have hørt om Hørsholms problemer - hvor man kun valgte at rive en del af skolen ned og bygge nyt, mens man renoverede nogle af de gamle bygninger - ønskede Kalundborg Kommune ikke at risikere de samme problemer. Det lægger flere af politikerne vægt på. Andre fremhæver også embedslægens udtalelser som udslagsgivende for deres beslutning.
'Vi ønskede ikke at spille hasard med børnenes og personalets helbred. Vi var meget usikre på, om man kunne renovere sig ud af problemerne, men da vi hørte om alt dét, de havde gjort i Hørsholm, uden at det løste problemerne, så valgte vi at nedlægge Munkesøskolen', siger borgmester Gitte Høegh Frejbæk, Socialdemokratiet.
Et enigt skole- og kulturudvalg har også indstillet, at skolen skal nedlægges. Endnu er der ikke taget stilling til, om skolen skal rives ned, men det anbefaler borgmester, skoleudvalgsformand og flere byrådsmedlemmer. Venstre er splittet på spørgsmålet, der skal afgøres i nærmeste fremtid.
'Skolen har været utæt i 25 år, og sløjdsalen har stået under vand. Det er rigtigt 70'er-byggeri. Skolen skal rives ned, jeg vil ikke lukke folk ind i en svampebefængt bygning', siger formand for skoleudvalget, Ole Gammelby, fra Lokallisten.
'Nu slår vi to fluer med et smæk og bygger en ny skole, der passer til skoleloven og fremtiden. Det løser også problemerne med kommunens store kassebeholdning på 150 millioner kroner. Den er i hvert fald væk, når den nye skole er bygget', siger han.
Den nye skole er beregnet til at koste 95 millioner kroner. Oveni kommer udgifter til nye idrætsanlæg. Fem arkitektfirmaer er blevet udvalgt til at komme med deres bud på en ny skole i totalentreprise. Forslagene skal være klar engang i oktober.
Dårligt vedligeholdt
Munkesøskolens vedligeholdelsesbudget har været på 63 kroner per kvadratmeter. Det er meget lavt, da man anbefaler omkring det dobbelte per kvadratmeter, hvis skolen er i rimelig stand, og op til 200 kroner, hvis der er tale om en skole i dårlig stand.
'Vi har ligget lavt, fordi vi var den nyeste skole i kommunen. Men vi har da fået nyt skolekøkken, og her for nylig har vi fået punktudsugning i sløjd og fysik, fordi det er påkrævet - også selv om skolen skal nedlægges snart', siger skoleleder Karen Boesen.
Renovering af taget efter kun ti år har kostet mange penge.
Borgmester Gitte Høegh Frejbæk siger, at hvis taget var blevet totalt udskiftet dengang, kunne man nok have sparet penge til en ny skole i dag.
'Skolens vedligeholdelse har sikkert ikke været god nok. Det er jo et problem, vi ser på alle offentlige bygninger. Det er dér, man sparer. Men det vil vi se på nu, vi er nok blevet klogere', mener Gitte Høegh Frejbæk.hela