Forældre imod ny skole
En gruppe forældre har protesteret mod bygning af ny skole nordpå
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
'Bevar en skole i midtbyen'.
Med det slogan arbejdede en gruppe forældre i begyndelsen af 1998 imod, at kommunen skulle bygge en ny skole i Kalundborgs nordlige ende.
Gruppen kaldte sig Initiativgruppen og opstod, da byrådet nærmede sig en beslutning om at nedlægge Munkesøskolen i midtbyen og slå den sammen med en mindre skole i byen, Ulshøjskolen.
I første omgang mente forældrene, at Munkesøskolen måtte kunne renoveres. Senere gik gruppen ind for, at den nye skole blev bygget på samme grund i midtbyen, hvor Munkesøskolen nu ligger, men lidt tilbagetrukket for at undgå affaldet fra den gamle gasværksgrund.
'Vi synes ikke, debatten har været saglig. Man har kun undersøgt taget for svamp, og pludselig vedtog man at bygge en ny dyr skole uden for byen uden en høring først', siger Tormod Petersen fra Initiativgruppen.
'Men vi har jo demokrati, og byrådets flertal har besluttet at bygge en ny skole derude, så det har vi accepteret'.
Gruppen har efter beslutningen nedlagt sig selv, og Tormod Petersen understreger, at han taler på egne vegne og ikke på gruppens.
'Vi var en gruppe med forskellige grundlag for at ville bevare en skole i midtbyen, og folk havde også forskellige grunde til at skrive under, da vi samlede 5.000 underskrifter for en skole i midtbyen', siger han.
Initiativgruppen talte om problemer med skolevejen, der hvor den nye skole skal bygges, de talte om midtbyens gode faciliteter med svømmehal og idrætshal tæt på og om, at man kunne renovere sig ud af svampeproblemet i stedet for at ofre mange millioner på en ny skole.
Politikere og skolefolk siger, at gruppens modstand også handler om trygheden ved det kendte, den gode beliggenhed i midtbyen, som alle er enige om, og om, at nogle forældre ikke ønsker, at skolen flytter ud til et andet distrikt.
'Nogle sagde, at vi var indvandrerfjendske, men det har absolut ikke noget på sig. Der var da også indvandrere, der skrev under på vores protest. Vi ønsker blot at bevare en skole i midtbyen, fordi det er dér, alle faciliteterne er, og fordi vi mener, at man sagtens kan rense grunden og anlægge en ny skole dér. Husholdningsaffald fra 50'erne er jo i virkeligheden mest kartoffelskræller', siger Tormod Petersen.
Ulshøjskolen har lidt over hundrede elever, og cirka halvdelen af dem er flersprogede. Munkesøskolen har omkring 500 elever, hvoraf en mindre gruppe er flersprogede. Når de to skoler bliver slået sammen, vil den nye skole have omkring 20 procent indvandrere og flygtninge blandt eleverne.
Et flertal af medlemmerne i skolebestyrelsen på Munkesøskolen går ind for den nye skole.hela