Flere syge

Tanker om renovering bliver til beslutning om at nedlægge skolen

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I løbet af 90'erne har Bedriftssundhedstjenesten, Arbejdstilsynet, rådgivende ingeniører fra Cowi, embedslægen og skolens sikkerhedsgruppe undersøgt skolen flere gange.

Alle var enige om, at der var store fugtproblemer, og undersøgelserne viste også svampeangreb, men der findes ingen grænseværdier for, hvor mange kolonier af skimmelsvampe man vil tolerere. Man ved, at nogle mennesker reagerer voldsomt på skimmelsvampe, mens andre tilsyneladende ikke mærker noget til dem. Man har også fundet ud af, at dét, mange reagerer på, er stoffer, som svampene udskiller, og eksperterne mener, at nogle af disse stoffer kan være kræftfremkaldende.

Blandt skolens personale er der mennesker, der slet ikke mærker noget til det dårlige indeklima, mens andre har fået allergi, astma, eksem og åndedrætsbesvær. Mange døjer med rindende øjne, løbende næse, tørhed i halsen, hovedpine, ondt i leddene og trykken for brystet.

Forløbet i korte træk

En undersøgelse viste i 1997, at mellem 29 og 39 procent af de ansatte havde slimhinde- og øjenproblemer, når de opholdt sig på skolen.

Arbejdstilsynet siger, at hyppigheder på over 20 procent normalt tages som udtryk for, at der er et belastet indeklima på stedet.

Ingeniørerne fra Cowi anbefalede i juni 1997, at de svampeangrebne tagkassetter blev fjernet og hele taget rengjort.

Kommunen besluttede i august 1997 at nedsætte en følgegruppe med repræsentanter fra skolen, lærere, pædagoger, elever, sundhedsplejerske, skoletandlæger og pedeller, repræsentanter fra kommunen, fra embedslægerne og formanden for skole- og kulturudvalget. Denne gruppe har holdt møde en gang om måneden.

I november 1997 anbefalede følgegruppen, at man skiftede hele taget ud.

I januar 1998 diskuterede byrådet, om Munkesøskolen skulle renoveres for mellem 30 og 50 millioner kroner, eller om man skulle bygge en ny skole til omkring 85 millioner kroner og så sammenlægge Munkesøskolen og den mindre Ulshøjskolen dér. Der var også tale om at fordele Munkesøskolens elever på alle de andre skoler i kommunen.

I februar 1998 besluttede byrådet at sammenlægge de to skoler og bygge en ny skole til dem.

Følgegruppen anbefalede i marts 1998, at en stor del af skolen blev flyttet ud i pavilloner. Det besluttede byrådet i maj. En fløj af skolen skulle fortsat bruges til undervisning, ligesom faglokalerne fortsat skulle benyttes.

I november 1998 blev det på et møde oplyst, at Munkesøskolen er bygget på en gammel losseplads og en gasværksgrund.

En ny undersøgelse blandt de ansatte i januar 1999 viste, at mellem 40 og 45 procent nu har slimhinde- og øjenproblemer. Der er altså sket en kraftig stigning i antallet af gener på grund af det dårlige indeklima.

Følgegruppen anbefalede herefter, at alle flyttes ud i pavilloner. Byrådet besluttede denne løsning i juni 1999. Pavilloner stilles op snarest. Fremover er det kun faglokalerne på skolen, der benyttes.hela