Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Tirsdag morgen den 25. august modtog vi på Borgerskolen meddelelse om, at skolens viceskoleinspektør Kurt Thomsen var afgået ved døden.
Vi vidste alle, at Kurt var alvorligt syg, og at han ikke ville komme tilbage til arbejdet på skolen, alligevel virkede meddelelsen lammende og chokerende.
Kurt Thomsen, der stammede fra Nordjylland, kom som ung lærer til Borgerskolen i 1963. Han kom igennem årene til at koncentrere sig om fagene regning, fysik/kemi og idræt. Kurt Thomsen, der var meget praktisk interesseret, var endvidere med til at indføre faget motorlære på skolen og bidrog i høj grad til opbygningen af lokale, materialesamling med mere.
I 1978 blev Kurt Thomsen udnævnt til anden viceinspektør og i 1981 til viceinspektør og souschef.
Både som lærer og som leder var Kurt Thomsen en respekteret og afholdt medarbejder og kollega.
Alle med tilknytning til skolen ved, at skolen - i bredeste forstand - altid har haft en stor plads i Kurts liv. Han havde svært ved at skelne mellem arbejde og frihed og har brugt megen tid på selv at lave små forbedringer og på at sætte sig ind i de mange tekniske hjælpemidler, der efterhånden er kommet ind i skolen - ikke for sin egen skyld, men for at kunne vejlede andre i brugen.
Kurts interesse for teknik og mekanik kombineret med hans interesse for historie betød, at det altid var svært at skulle smide ting ud. Hans kontor har således altid været prydet med gamle billeder og andet, der på en eller anden måde beskrev den udvikling, skolen og undervisningen har gennemløbet. Det er blandt andet hans fortjeneste, at skolen i dag råder over en større samling af gamle lærebøger, kort, billeder, regnemaskiner, lysbilledapparater, kopimaskiner, båndoptagere med mere, der har været anvendt i undervisningen.
Hans sans for og interesse for det praktiske fornægtede sig heller ikke, når der skulle planlægges og gennemføres praktiske eller mere festlige arrangementer for skolens elever eller for de ansatte. I de situationer påtog Kurt sig altid et ansvar, og han kunne have svært ved at løsrive sig fra det praktiske og selv blive deltager i arrangementet. Først når alt så ud til at klappe, faldt han til 'ro' og fik ild på cigaren. Når det var sket, vidste alle, at han havde en god historie 'på lager', og at det var let at overtale ham til at 'fiske' mundharpen op af lommen og give nogle numre.
Også uden for skolen var Kurt på mange måder aktiv. Han har således - fra starten - været en af drivkræfterne bag indkvartering og bespisning af de mange udenbys deltagere i det årlige sambaoptog i byen.
På Borgerskolen vil vi bevare mindet om Kurt Thomsen som en god lærer og leder, en ærlig og hjælpsom kollega.
Personligt vil jeg især savne alle de situationer, hvor vi - i enrum - har været fælles om løsningen af en opgave eller blot har forsøgt at 'ordne' verdenssituationen. Det er i årenes løb blevet til mange tusinde timer.
Æret være Kurt Thomsens minde.
Alfred Hougaard
skoleinspektør, Borgerskolen