Anmeldelse
Når livet gør ondt
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I mange folkeskole- og gymnasieklasser sidder et par elever, oftest piger, med langærmede bluser, som skjuler rifter fra barberblade eller brændemærker fra cigaretter.
Fakta:
Titel: Når livet gør ondt
Forfatter: Per Straarup Søndergaard
Pris: 249 kroner
Sider: 171 sider
Type: Bog
Forlag: Kroghs Forlag
Selvskadende handlinger bliver mere og mere et adfærdsmønster, som unge griber til, når de har ondt i livet.
Bogen bygger på interview med 11 udvalgte unge, der har henvendt sig efter annoncering i ungdomsbladet "Tjeck". Hensigten er at afdække et ungdomsfænomen: at afgrænse og definere det, at undersøge behandlingen for det og at sætte det ind i en aktuel samfundsmæssig sammenhæng. I den forbindelse er det oplagt at stille spørgsmålet, om cutting og andre selvskadende handlinger er modefænomener, og om der er smitteeffekt fra ung til ung? Bogens svar er ja, til en vis grad. Og mange af de unge interviewede fortæller, at de har set cutting på film eller hørt om kammerater, der har gjort det.
Cutting kan give en rus og en fysisk smerte, der kan lindre en ubærlig psykisk smerte. De 11 unge fortæller hver deres historie om mobning, familieproblemer, seksuelle overgreb og psykisk sygdom, og det er indimellem barske historier og skæbner, der beskrives.
Imellem beretningerne er der faktuelle oplysninger, der supplerer interviewene, og nogle afsnit er forbeholdt eksperter og behandlere, som mere generelt kommenterer ungdomsproblemer. Bogen har desuden en god litteraturliste og mange relevante link.
En yderst relevant bog med nyttig information til undervisere især i de ældste klasser.