Anmeldelse
Dagliglivets kultur
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Dagliglivets kultur" (www.dagligliv.dk) er et internetbaseret undervisningsmateriale, der er udgivet af Dansk Folkemindesamling i samarbejde med Gyldendal Web.
Fakta:
Titel: Dagliglivets kultur
Type: Internet
Forlag: Dansk Folkemindesamling
Dansk Folkemindesamlings fortællinger, viser og billeder befinder sig til daglig på magasin, men her bliver materialet tilgængeligt. De gamle tekster er oversat til nutidsdansk, men ellers er det utroligt, hvilken mængde originalt materiale der her åbnes adgang til. Og så er det gratis.
Materialet hentes inden for perioden fra 1700-tallet til vor tid, men med hovedvægt på 1800-tallet, hvor de fleste mennesker boede på landet.
Der findes vejledninger til både lærere og elever.
Den amerikanske historiker og geograf David Lowenthal skrev, at fortiden kan betragtes som et fremmed land, og at man gør ting på en anden måde der.
Den danske historiedidaktiker Marianne Poulsen har fremhævet denne udtalelse som en central didaktisk idé, som indebærer, at man lægger en nærmest antropologisk arbejdsmåde ind i historien, som betyder, at historie ses som en rejse i tid. Da historiebevidsthed i første række er knyttet til hverdagslivet, er sådanne tidsrejser i dagliglivets kultur en gave til historieundervisningen.
"Dagliglivets kultur" gør rejser i tid muligt. Som altid, når man er på rejse, sammenligner man det kendte med det fremmede. I dette tilfælde det nutidige med det fortidige.
Dette materiale lægger op til mange spændende rejser, og eleverne kan i stor udstrækning foretage dem på egen hånd.