Folkeskolens leder:

Superstudenter

Underrubrik

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad tror du, man skal have i studentereksamenskarakter i fysik for at få lov til at læse til læge? Hvad skal man have i samfundsfag for at læse jura? Og hvad mon det kræver, hvis man vil læse fransk på universitetet?

Svaret er i alle tre tilfælde et 2-tal. Fagene skal bare være bestået på gymnasialt b-niveau.

Hvis du derimod vil være lærer og undervise i enten fysik, samfundsfag eller fransk, stilles der anderledes høje krav. Så er kravet enten et 7-tal på b-niveau eller et 2-tal på det mere krævende a-niveau. I forvejen er der altså ingen uddannelser, der stiller så høje faglige indgangskrav som læreruddannelsen. Alligevel vil regeringen nu dreje en ekstra tak på skruen, for »fremtidens lærere skal rekrutteres blandt de bedste studerende«, lovede statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin åbningstale i sidste uge.

Mon det er, fordi det er altafgørende for statsministeren, at fremtidens lærere er mere belæste end fremtidens læger? Næppe. Men universiteterne kan i forvejen vælge cremen af ansøgerne til medicinstudiet - dem med de højeste karakterer og dem, der i deres kvote 2-ansøgning har demonstreret, at de er bedst egnet.

Sådan er det også på læreruddannelsen i Finland. Her kan universiteterne plukke de bedst kvalificerede blandt bunker af ansøgere. I Singapore, et andet Pisa-topscorer-land, kommer der også masser af ansøgere, der opfylder de grundlæggende krav. Men kun de, som ved en jobsamtale viser, at de virkelig brænder for at undervise og har det, der skal til, får en ansættelseskontrakt med løn fra den første dag på studiet.

Så det kan sagtens lade sig gøre at gøre læreruddannelsen og lærerjobbet så attraktivt, at ansøgerne strømmer til, og man kan håndplukke blomsten af Danmarks ungdom. Men det kan ikke udelukkes, at det koster nogle penge, og dem har regeringen ikke tænkt sig at ofre. I stedet vil man forsøge sig med en gratis model til at sikre, at kun »de bedste studerende« bliver lærere - nemlig at kræve høje karakterer ved indgangen.

I år har læreruddannelserne endelig fået forbedret deres økonomi i kraft af stigende søgning. Nu vil man så lukke porten i for en stor gruppe potentielle ansøgere. Det vil formentlig betyde en ringere uddannelse og lukning af udkantsseminarier - men statsministeren vil i hvert fald med rette kunne sige, at i Danmark lukker vi kun superstudenter ind på læreruddannelsen.

Af Karen Ravn, webredaktør, kra@dlf.org