Anmeldelse
Liv og død - Goddag og farvel i et mangfoldigt København
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det var en god, men også langtrukken oplevelse at være med rundt på en skoleomvisning i Københavns Bymuseums nye særudstilling, der er tiltænkt skoleelever fra 0.-5. klassetrin. Den klasse, som jeg var med rundt, var en 4. klasse, der beredvilligt spurgte til de udstillede genstande, og de svarede også ret så interesserede, når omviseren spurgte. Men som både religionslærer og lærer i dansk som andetsprog kom jeg flere steder til at krumme tæerne rigtig gevaldigt, for det var ikke småting, der blev sagt - især om buddhister - der var både stereotypt og fyldt med unuancerede fordomme. Det var bestemt ikke hensigten fra omviserens side, men det er et følsomt område, og det kræver stor indsigt at være bevidst om egen forståelseshorisont.
Fakta:
Titel: Liv og død - Goddag og farvel i et mangfoldigt København
Type: Diverse
Forlag: Københavns bymuseum
Men jeg vil anbefale alle at gå ind og se selve udstillingen, der er rigtig interessant og handler om overgangsritualer i forbindelse med fødsel og død i fire religioner: islam, kristendom, jødedom og buddhisme. Det er en gennemtænkt udstilling, hvor børnene kan gå på opdagelse i nogle sansekasser, hvilket var et absolut hit for den 4. klasse, jeg var med rundt.
Et af udstillingens hovedbudskaber er, at vi alle bliver født og skal dø, og at vi alle har ritualer og traditioner omkring disse to overgangsfaser; og at selve ritualerne og traditionerne varierer alt efter religion og kultur. Desuden synes jeg, at det er fint at aktivere eleverne gennem museets dialogbaserede undervisningsform, fordi det er med til at engagere børnene, så de bliver en del af udstillingen. Der er netop udgivet et overskueligt skolemateriale, som gør det nemt for lærere at arbejde videre med emnet og udstillingen.