Ole Albæk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 20. juli døde Ole Albæk på Aalborg Sygehus efter lang tids sygdom. Han blev kun 64 år.

Første gang den brede offentlighed for alvor hørte om Ole Albæk, var nok, da han som skoledirektør i Hirtshals fik anskaffet et klassesæt af heste! Det var bestemt ikke sidste gang, man hørte fra ham, og i skolekredse blev han nærmest en legende for sit vedholdende engagement. Skoledirektør blev han allerede som 33-årig, og fra dag ét satte han en fornem standard for kommunal skoleledelse. »Det er i mødet med barnet, at udviklingen sker«, lød et af hans yndlingsudtryk, og ud fra det arbejdede han.

Ole Albæk oprettede en kommunal sommerskole. Han fik tæt kontakt til Reggio Emilia i Norditalien, hvor den samme holdning til børn præger pædagogikken og børnepolitikken. Han oprettede et English House, så elever en uge ad gangen kunne arbejde på engelsk. Fik tre universiteter til at arbejde sammen om at undersøge dialektens betydning for skoleforløbet. Deltog engageret i Undervisningsministeriets Perspektivudvalg og i udvalget om de musiske fags betydning. Var forfatter og medforfatter til bøger om pædagogik, ledelse og politik. Og så videre, og så videre. Albæk hvilede aldrig på laurbærrene, han var hele tiden på vej.

Fra 1987 og ti år frem var Ole Albæk administrerende direktør for Dafolo, hvorefter han blev leder af Vendsyssel Udviklingsråd. Sideløbende med direktørhvervene var han medlem af kommunalbestyrelsen for en ikke-partipolitisk liste, og da Hirtshals blev en del af Hjørring Kommune, blev han - selvfølgelig - dér en dynamisk formand for børne- og uddannelsesudvalget.

Ikke alene landsdelen, men hele folkeskolen har mistet en utrolig aktiv ven og inspirator. Ole Albæk var et alsidigt menneske, som insisterede på, at ideer og idealer skal omsættes til praksis. Og som realiserede det.

Thorkild Thejsen